Rețetă pas cu pas, cu imagini – Slănină în saramură – Rețetă gustoasă și savuroasă – Salvați și încercați rețeta, o să vă placă mult
Ingrediente necesare:
- 4 kg slănină
- 2 L apă
- 400 g sare neiodată
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 1 L:
- 2-3 căței usturoi
- 1 foaie dafin
- 2-3 boabe ienibahar
- 5-6 boabe piper negru
Din aceste ingrediente am obținut 6 borcane de câte 1 L
Mod de preparare:
Începem prin a pregăti saramura. Turnăm apa într-o cratiță, adăugăm sarea și punem cratița pe foc. Dizolvăm sarea și așteptăm până amestecul ajunge până la punctul de fierbere.
Între timp, spălăm și uscăm slănina, o tăiem în bucăți potrivite (de exemplu, în fâșii de lungime egală cu înălțimea borcanelor.
Spălăm foarte bine borcanele și le umplem cu fâșiile de slănină. Adăugăm usturoiul, dafinul, boabele de ienibahar și de piper negru. Turnăm saramura fierbinte în borcane după care acoperim borcanele cu capace sterilizate, fără să le închidem ermetic.
Transferăm borcanele într-o cratiță înaltă la baza căreia am pus o cârpă curată. Turnăm apă caldă în cratiță, cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor. Punem cratița pe foc și din momentul în care apa începe să fiarbă sterilizăm borcanele timp de 2 ore, pe foc mic.
După cele 2 ore de sterilizare, scoatem pe rând borcanele din apă și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească până ajung la temperatura camerei.
Ulterior, dăm borcanele la frigider până saramura se încheagă complet, după care le putem muta în pivniță sau cămară.
Înainte de a deschide borcanele, le punem înapoi la frigider (slănina rece este mai gustoasă).
Savurați cu poftă! Poftă bună!