Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Tort de casă fraged și delicios “Lapte de pasăre” – Rețeta veche, pe care o foloseau și părinții noștri
Ingrediente necesare pentru blat:
- 7 gălbenușuri
- 1 pahar făină
- 100 g unt
- Jumătate pahar zahăr
- Vanilie
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins (sau praf de copt)
Ingrediente necesare pentru sufleu:
- 20 g gelatină
- 7 albușuri
- 1 pahar zahăr
- 170 g unt
- 250 g lapte condensat
- 1 vârf de cuțit sare de lămâie
- Vanilie
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 150 g ciocolată neagră
- 180 g frișcă
- 30 g zahăr
- 30 g unt
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul tos și cel vanilat până compoziția devină pufoasă și deschisă la culoare. Mixând continuu, încorporăm și untul moale. Cernem făina într-un alt bol, adăugăm praful de copt și amestecăm. Dacă folosim bicarbonat, îl adăugăm direct în aluat.
Încorporăm amestecul de făină în compoziția de gălbenușuri. Tapetăm o formă de copt cu hârtie de copt și transferăm aluatul în ea. Uniformizăm și dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 17-20 minute. După coacere lăsăm blatul să se răcească.
Pentru sufleu, înmuiem gelatina în jumătate pahar de apă la temperatura camerei, o lăsăm să se umfle. Mixăm untul moale până devine alb și, mixând continuu, încorporăm laptele condensat. Lăsăm crema la temperatura camerei.
Punem gelatina umflată într-o cratiță mică, adăugăm 125 g zahăr. Punem cratița pe foc și încălzim compoziția, amestecând, până ajunge la 60 de grade. Nu aducem compoziția la fierbere! După ce ajunge la 60 de grade, lăsăm să se răcească.
Mixăm albușurile reci spumă după care încorporăm 125 g zahăr, mixând continuu până obținem o spumă tare. Încorporăm și sarea de lămâie și vanilia după care turnăm și gelatina în fir subțire, mixând continuu. Reducem viteza la mediu și încorporăm treptat crema de unt.
Tăiem blatul în două și punem un blat într-o formă detașabilă. Întindem deasupra jumătate de sufleu, acoperim cu al doilea blat și întindem deasupra sufleul rămas.
Pentru glazură, punem frișca lichidă și zahărul într-o cratiță. Punem pe foc și încălzim până zahărul se dizolvă complet. Punem bucățelele de ciocolată într-un bol, turnăm deasupra frișca fierbinte și amestecăm până la omogenizare.
Scoatem tortul din formă și turnăm glazura deasupra. Dăm tortul la frigider pentru 1 oră după care îl decorăm după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!