Tort cu ciocolată și căpșuni – Se prepară din 240g făină, 250g zahăr, 125g unt, 250g căpșuni, 125g ciocolată neagră și…
Ingrediente necesare pentru crema de ciocolată:
- 500 ml lapte
- 50 g zahăr pudră
- 1,5 plicuri praf de budincă de ciocolată
- 2 gălbenușuri
- 150 g ciocolată neagră 70%
- 250 g unt
Ingrediente necesare pentru crema de căpșuni:
- 250 g căpșuni
- Jumătate plic praf de budincă de vanilie
- 90 g zahăr pudră
- 125 g unt
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 125 g ciocolată neagră
- 125 ml frișcă lichidă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 6 ouă
- 250 g zahăr tos
- 6 linguri ulei
- Un praf de sare
- 240 g făină
Mod de preparare:
Pentru crema de ciocolată, punem într-o cratiță laptele, zahărul, praful de budincă și gălbenușurile. Amestecăm, punem pe foc și fierbem până se îngroașă.
Luăm crema de pe foc, adăugăm bucățelele de ciocolată și amestecăm până la omogenizare. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și lăsăm să se răcească. Mixăm untul spumă și îl încorporăm, lingură cu lingură, în cremă.
Pentru crema cu căpșuni, mixăm fructele, adăugăm praful de budincă și amestecăm. Punem pe foc și fierbem până se îngroașă, după care lăsăm să se răcească. Mixăm untul spumă împreună cu zahărul, adăugăm compoziția cu căpșuni și amestecăm până la omogenizare.
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare, la viteză maximă. Încorporăm uleiul, câte un gălbenuș și mixăm la viteză medie. Încorporăm și făina folosind o spatulă.
Ungem cu unt și tapetăm cu făină o tavă rotundă de 24 cm. Transferăm compoziția în ea și coacem blatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 45 de minute. După 45 de minute, scoatem blatul de la cuptor și îl lăsăm să se răcorească timp de 10 minute, după care îl răsturnăm din tavă.
După ce se răcește complet, tăiem blatul în 3.
Asamblare: blat, cremă de ciocolată, blat, cremă de căpșuni, blat. Acoperim tortul cu crema de ciocolată rămasă.
Pentru glazură, fierbem frișca lichidă, adăugăm bucățelele de ciocolată și amestecăm până la omogenizare.
Lăsăm glazura să se răcorească un pic după care o turnăm pe tort. Decorăm cu cremă de ciocolată, felii de căpșuni sau după gust. Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!