Rețetă pas cu pas, cu imagini – Salată de legume la borcan, pentru iarnă – Salată aromată și crocantă, se prepară ușor și rapid
Ingrediente necesare:
- 1 kg roșii tari sau gogonele
- 1 kg ceapă
- 1 kg ardei dulci
- 1 kg castraveți
- 200 g pătrunjel proaspăt
- 1-2 ardei iuți, roșii
- 1,5-2 linguri rase sare neiodată sau după gust
După plac, proporțiile de legume se pot modifica. Important este să respectăm greutatea lot totală. De exemplu, puteți folosi 1,250 g de roșii și 750 g castraveți.
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 500 ml:
- 0,5-1 linguriță zahăr – opțional
- 10 ml oțet 6%
- 10 ml ulei
- 3-4 boabe de piper negru
- Câteva boabe de coriandru – opțional
- 1 foaie mică dafin
Mod de preparare:
Începem prin a curăța și spăla legumele, după care tăiem: ceapa jumătăți de semilună, ardeii dulci în fâșii lungi și subțiri, castraveții în semiluni groase de 4-5 mm, roșiile în felii groase. Mărunțim ardeiul iute și pătrunjelul.
Punem legumele pregătite într-un bol mare, adăugăm 1,5 linguri de sare și amestecăm foarte bine cu mâinile. Avem grijă să nu strivim legumele. Gustăm salata și după caz, mai adăugăm sare: salata trebuie să fie ușor prea sărată.
Acoperim bolul cu folie alimentară sau cu capac și lăsăm legumele deoparte pentru 30-60 minute, dându-le timp să-ți elibereze sucul.
Între timp, sterilizăm borcanele și punem dafinul și boabele de piper în fiecare. Amestecăm salata sin bol și o transferăm în borcanele pregătite. Le așezăm cât mai compact, umplând borcanele complet. Peste salată punem boabele de coriandru, uleiul, oțetul și zahărul.
Acoperim borcanele cu capace dar nu le închidem ermetic. Le transferăm într-o cratiță mare la baza căreia am pus prosoape curate. Adăugăm apă rece în cratiță, cât să acopere 2/3 din înălțimea borcanelor și punem cratița pe foc mediu spre mic.
După ce apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 20-25 minute. Dacă folosim borcane de 1 L, atunci le sterilizăm timp de 30 de minute. După sterilizare, scoatem borcanele din apă și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Ulterior, le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!