Ingrediente necesare:
- 100 g bacon ( sau slănină )
- 300 g carne slabă porc ( pulpă )
- 300 g carne grasă porc ( ceafă )
- 300 g carne de vită
- 17 g sare
- 1 lingură merișoare uscate
- Boabe de piper
- Boabe de ienibahar
- 1/2 linguriță măghiran uscat
Mod de preparare:
Tăiem baconul, pulpa de porc și carnea de vită în cubulețe medii.
Împărțim cantitatea de ceafă în două, o parte o tăiem în cubulețe, cealaltă o trecem prin mașina de tocat carne, de câteva ori, până obținem o pastă.
Pregătim un bol adânc și punem carnea tocată, carnea de vită, baconul, pulpa și ceafa de porc în el.
Pisăm boabele de ienibahar și de piper într-un mojar, apoi adăugăm peste carne. Punem și sarea.
Amestecăm foarte bine ingredientele, frământând cu mâna, până carnea tocată acoperă fiecare bucățică de carne.
Acoperim cu folie alimentară și băgăm bolul la frigider 2-3 ore.
Cu ajutorul foliei, modelăm salamul: punem 1/3 din cantitatea de carne pe marginea lungă de folie, presăm bine și înfășurăm cât mai compact carnea.
Înțepăm de câteva ori cu o scobitoare să iasă bulele de aer.
Rulăm salamul pe masă, îndoim capetele foliei sub salam și o mai înfășurăm cu încă un strat de folie.
Rulăm încă o dată salamul pe masă, salamul devenind din ce în ce mai compact.
Repetăm procesul cu încă două straturi de folie alimentară.
Procedăm la fel cu carnea rămasă, obținând, la final, 2 salamuri puțin mai mici și unul mai mare.
Într-o cratiță încăpătoare, punem apă cât să acopere de tot salamurile.
Când apa începe să fiarbă, punem salamurile, acoperim cratiță cu un capac și fierbem la foc mic timp de 2,5-3 ore.
Apa trebuie să aibă o temperatură constantă de aproximativ 80 de grade Celsius, nu trebuie să fiarbă.
După ce sunt gata, scoatem salamurile din apă și lăsăm să se răcească complet, apoi le băgăm la frigider câteva ore.
Îndepărtăm foliile și tăiem salamul în felii subțiri.
Păstrăm salamul la frigider.
Termenul de valabilitate este de 3-5 zile, deoarece nu conține conservanți.
Să îl savurați cu poftă! Poftă mare!
Discussion about this post