Ingrediente necesare pentru aluat:
- 5 ouă
- 75g zahăr brun
- 50g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- un praf sare
- 85g făină
- 15g cacao
- 1 plic praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 250g mascarpone
- 70g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 16g întăritor frișcă (2 plicuri)
- 400ml smântână lichidă
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- pișcoturi (sponge fingers)
- 250ml cafea
Ingrediente necesare pentru decor:
- cacao
- cremă rămasă
- bucăți de ciocolată
- alune tocate
Mod de preparare:
Într-un bol mare, adaugă ouăle, zahărul brun, zahărul, zahărul vanilinat și sarea. Mixează spuma pentru 7-10 minute. Cerne făina, cacaoa și praful de copt treptat, peste mixul de ouă. Amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus.
Toarnă și nivelează compoziția în tavă. Lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 200°C/ treapta 4, timp de 10-14 minute, sau până trece testul scobitorii. Acoperă blatul cu un prosop umed cât încă e cald și răstoarnă-l pe un platou sau un tocător, după care scoate hârtia de copt.
Rulează blatul cât încă e cald, ajutându-te de prosopul umed, pentru a se rula ușor, fără a avea prea multe rupturi, sau chiar deloc. Lasă blatul învelit în prosopul umed la frigider 30 de minute.
Pentru cremă: Într-un bol mare, peste mascarpone, adaugă zahărul, zahărul vanilinat și întăritorul pentru frișcă. Mixează 1 minut. Adaugă smântâna lichidă și mixează până se întărește.
Scoate blatul din frigider și întinde-l pe platou. Întinde și nivelează jumătate din cremă pe toată suprafața blatului (depinde și cât de multă cremă îți iese, calculează și tu ochiometric, cât să-ți ajungă și pentru blat și pentru finisare și pentru decor). Așază 2 rânduri a câte 2 pișcoturi înmuiate în cafea, peste cremă.
Rulează blatul și lasă la frigider peste noapte.
Finisare: A doua zi, acoperă cu jumătate din crema rămasă (păstrează jumătate pentru a face modele, după finisare) și pudrează cu cacao folosindu-te de o sită/strecurătoare. Decorează cu crema rămasă, bucăți de ciocolată și alune tocate.
Savurați cu poftă! Poftă bună!