Ingrediente necesare:
- 2 kg dovlecei (cât mai proaspeți)
- 2 kg vinete(cât mai proaspete)
- Sare
- Usturoi și ardei iute (după gust)
- Frunze de țelină, pătrunjel, busuioc
- Ulei
Mod de preparare:
- Spălăm și tăiem vinetele și dovleceii rondele de 4 mm grosime.. Presărăm sare deasupra, amestecăm și le lăsăm deoparte pentru 20 de minute, timp în care se vor înmuia și vor lăsa zeamă.
- Așezăm rondelele pe prosoape de hârtie pentru a îndepărta lichidul după care le prăjim pe o tigaie sau la grătar.
- Spălăm bine borcanele și capacele și le sterilizăm. Umplem borcanele cu rondele de vinete, adăugând și rondele de ardei iute, usturoi, frunze de busuioc și de țelină.
- Procedăm la fel și cu rondelele de dovlecei.
- În fiecare borcan turnăm ulei și ne asigurăm că ajunge până la fundul borcanelor: presăm cu o lingură și eliminăm și bulele de aer până jos.
- Punem deasupra câte un pic de sare și închidem borcanele cu capace. Punem un prosop într-o oală, așezăm borcanele și umplem oala cu apă.
- Din momentul în care apa din oală începe să fiarbă, sterilizăm borcanele timp de 40 de minute.
- După sterilizare, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească în apă, până a doua zi.
În zilele de post putem deschide un borcan și putem servi vinetele și dovleceii pe pâine. De asemenea, putem servi și un platou aperitiv sau le putem adăuga în salate, pe pizza sau în sandvișuri.
Savurați cu poftă! Poftă bună!