Ingrediente necesare:
- Pepene verde (sau galben)
- Țelină
- Frunze de vișin, de viță de vie
- Zahăr
- Boabe de piper negru
- Ardei iute, usturoi
- Oțet
- Ceapă
- Apă
- Mărar uscat
- Morcovi
- Sare pentru murături
Mod de preparare:
- Tăiem pepenele felii, la o grosime de 1-2 cm. Curățăm pepenele galben de semințe și tăiem, de asemenea, felii.
- La fundul fiecărei borcan spălat și sterilizat punem: frunze de viță de vie și de vișin, felii de pepene, felii de morcovi. Adăugăm și ceapa, câte o bucată de ardei iute, câte un cățel de usturoi tăiat în două, jumătate linguriță piper, mărar și frunze de țelină.
- Completăm borcanele cu apă caldă după care transferăm apa din borcane într-o oală. Pentru fiecare L de apă punem câte 1 lingură de sare, câte 1 lingură rasă de zahăr și câte 2 linguri de oțet.
- Amestecăm și lăsăm să dea în clocot, după care turnăm saramura în borcane. Strângem borcanele cu capacele sterilizate și le întoarcem cu gura în jos. Le verificăm să nu curgă, le acoperim cu o pătură și le lăsăm așa până ziua următoare.
- După 24 de ore, scurgem saramura din borcane și o dăm în clocot din nou după care o turnăm înapoi în borcane. După încă 24 de ore, așezăm borcanele pe masă și le supraveghem timp de 7 zile.
- În cazul în care zeama se tulbură sau capacele se umflă, scurgem saramura. O dăm în clocot și o turnăm înapoi în borcan, schimbăm capacele.
Savurați cu poftă! Poftă bună!