Ingrediente necesare pentru blat:
- 300 g făină
- 120 g unt
- 1 linguriță praf de copt
- 4 gălbenușuri
- 120 g zahăr
- 8 g zahăr vanilat
- 2-3 linguri smântână
- 1 praf de sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie
Ingrediente necesare pentru stratul de bezea cu nucă:
- 6 albușuri
- 150 g zahăr
- 8 g zahăr vanilat
- 200 g miez de nucă măcinat
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 praf de sare
- Gem de caise
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecăm cu degetele făina și untul.
Adăugăm zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de copt, sarea și amestecăm foarte bine cu o lingură de lemn.
Adăugăm și gălbenușurile și 2 linguri de smântână și frământăm un aluat neted.
Formăm o bilă din aluat și dăm la frigider pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, întindem aluatul pe o bucată de hârtie de copt, la mărimea tăvii.
Așezăm blatul în tavă, cu tot cu hârtia de copt.
Pentru stratul de bezea, batem spumă tare albușurile, adăugând și zahărul pudră.
Adăugăm și miezul de nucă amestecat cu scorțișoara și amestecăm până la omogenizare, cu o spatulă.
Peste blatul din tavă întindem un strat uniform de gem de caise, peste care întindem uniform și bezeaua.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius și coacem prăjitura timp de 20-25 de minute aproximativ.
După ce s-a răcit complet, o putem porționa.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!