- Nivel de dificultate: Mediu
- Timp de pregătire: 60 minute
- Cantitate: Pentru 6 persoane
Ingrediente necesare:
Pentru blat:
- 600 g făină
- 150 g zahăr
- 150 g untură
- 3 gălbenușuri
- 1 plic praf de copt
- 300 ml lapte
Pentru umplutură:
- 2 linguri cacao
- 2 linguri dulceață sau gem (am folosit de caise, recomand!)
- 150 g zahăr pudră
- 100 g margarină
- 15 ml esență de rom
- 200 ml lapte
- vanilie (după gust)
Pentru decor:
- 3 albușuri
- 150 g zahăr pudră
- 50 g ciocolată
Mod de preparare:
Frecăm untura împreună cu gălbenușurile, zahărul, apoi adăugăm și făina amestecată cu praf de copt. Adăugăm lapte cât să obținem un aluat ușor de întins. Împărțim în 3 părți egale și întindem două dintre ele la mărimea tăvii de copt; a treia parte poate să fie mai groasă, o vom folosi la umplutură…
Tapetăm ușor cu unt și făină dosul unei tăvi și coacem blaturile, rând pe rând, în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius, circa 10 minute.
Când marginile încep să se schimbe la culoare, le scoatem din cuptor.
Punem blaturile deoparte.
Într-un bol, sfărâmăm un blat și turnăm peste el laptele amestecat cu vanilia. Adăugăm și dulceața, esența de rom și cacao și amestecăm bine.
Frecăm bine untul cu zahărul pudră, apoi adăugăm în compoziția cu dulceață.
Punem primul blat pe o tavă, întindem uniform umplutura peste el, apoi punem al doilea blat.
Glazură: batem spumă tare albușurile cu zahărul, pe baie de aburi (bain-marie), aproximativ 20-25 minute.
Întindem cu grijă spuma peste prăjitură. Presărăm peste spuma încă caldă fulgi de ciocolată (dacă s-a răcit, turnăm ciocolată topită)…
Tăiem prăjitura abia a doua zi, folosind un cuțit cald.
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Discussion about this post