Rețetă explicată pas cu pas, în imagini – Prăjitura “Kătălina” – Prăjitură cu foi fragede și fine, cremă delicioasă și spumă de albușuri
Ingrediente necesare pentru foi:
- 150 g zahăr pudră
- 150 g unt
- 5 gălbenușuri
- 550 g făină
- 1 plic praf de copt
- 100-150 ml lapte
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 plic budincă de vanilie
- 300 ml lapte
- 120 g zahăr
- 200 g unt moale
- 50 g pudră de cacao
- 50 ml esență de rom
- 100-150 g gem de caise
Ingrediente necesare pentru stratul cu spumă de albuș:
- 250 g zahăr pudră
- 5 albușuri
- Ciocolată rasă
Mod de preparare:
Pentru foi, amestecăm făina cu praful de copt. Adăugăm și untul moale și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Adăugăm gălbenușurile, amestecăm cu mâna și frământăm un aluat sfărâmicios. Încorporăm treptat și laptele și adăugăm cât să obținem un aluat omogen. Punem aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, pregătim budinca urmând instrucțiunile de pe ambalaj. După ce se îngroașă, o luăm de pe foc, acoperim suprafața cu folie de aluminiu și o lăsăm să se răcească complet. După 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în trei părți egale. Setăm și cuptorul la 180 de grade.
Frământăm un pic aluatul, întindem pe rând fiecare bucată la o mărime de 20*30 cm. Coacem foile timp de 8-10 minute, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După coacere, transferăm prima foaie fierbinte într-o tavă înaltă tapetată cu hârtie de copt. Punem a doua foaie la cuptor și ne întoarcem la cremă.
Transferăm budinca rece într-un bol mare. Adăugăm untul moale, pudra de cacao, esența de rom și mixăm până la omogenizare. Rupem în bucățele a doua foaie și punem în cremă. Amestecăm bine după care mixăm cu mixerul.
Între timp, coacem și a treia foaie.
Întindem gemul peste foaia din tavă. Peste gem întindem și crema. Dacă crema este prea uscată și nu se poate întinde ușor, adăugăm în ea 1 lingură de gem. Acoperim stratul de cremă cu a treia foaie caldă. Lăsăm prăjitura să se răcească.
Pentru spuma de albușuri, punem albușurile pe baie de aburi. Începem să mixăm, adăugând treptat și zahărul. Mixăm timp de 15-20 de minute, până obținem o spumă lucioasă și tare.
Întindem spuma peste foaia superioară. Uniformizăm și decorăm cu ciocolată rasă. Dăm prăjitura la frigider peste noapte. A doua zi scoatem prăjitura din tavă, o porționăm și o putem servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!