Rețetă de post – Rețetă fără lapte, fără ouă și fără unt – Prăjitură de post, cu suc de roșii și cremă de griș
Ingrediente necesare pentru foi:
- 12 linguri suc de roșii
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri ulei
- 1 linguriță bicarbonat
- 450 g făină
Ingrediente necesare pentru crema de griș:
- 6 linguri griș
- 500 ml apă
- 100 g margarină (sau unt dacă nu este post)
- 125 g zahăr
- 1 lămâie
Alte ingrediente necesare:
- 150 g gem de prune
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru foi, punem într-un castron sucul de roșii, uleiul, zahărul, bicarbonatul și amestecăm. Treptat încorporăm și făina, amestecând până obținem un aluat omogen și care se desprinde de pe pereții vasului.
Împărțim aluatul astfel obținut în 4 părți egale. Întindem prima foaie. Coacem foile una câte una, pe dosul tăvii uns cu ulei. Timpul de coacere este de aproximativ 8 minute.
Pentru cremă, fierbem apa împreună cu grișul după care lăsăm compoziția să se răcească. Separat, mixăm margarina împreună cu zahărul până obținem o consistență spumoasă. Adăugăm compoziția de griș, zeama de lămâie și coaja de lămâie. Mixăm până la omogenizare.
Punem prima foaie într-o tavă încăpătoare. Ungem cu cremă. Acoperim cu a doua foaie pe care o ungem cu gem. Peste gem punem a treia foaie pe care întindem crema rămasă.
Ultimul strat va fi ultima foaie peste care punem un tocător. Dăm prăjitura la rece până a doua zi. Înainte de servire, pudrăm prăjitura cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!