Ingrediente necesare pentru blat:

  • 5 linguri făină
  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri apă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură pudră de cacao
  • 1 plic praf de copt

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 250 ml cafea

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 300 ml lapte
  • 5 linguri făină
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 1 lingură zahăr
  • 100 g unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Ingrediente necesare pentru bezea:

  • 4 albușuri
  • 4 linguri apă
  • 7 linguri zahăr

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 3 linguri ulei
  • 100 g ciocolată

Mod de preparare:

Începem cu blatul și separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul după care adăugăm, treptat, uleiul și apa.

Încorporăm și făina amestecată cu pudra de cacao și praful de copt.

Cu o spatulă, încorporăm la final și spuma tare de albușuri, cu mișcări de jos în jos. Tapetăm o tavă de 30*11 cm ( sau mai mare, de 30*20 cm ) cu hârtie de copt și transferăm compoziția în ea. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Coacem blatul până trece testul cu scobitoarea. După ce s-a răcit, îl tăiem în două.

Pentru cremă, amestecăm într-un vas gălbenușurile cu zahărul tos, cel vanilat și cel pudră. Turnăm și jumătate din cantitatea totală de lapte.
Amestecăm și punem vasul pe foc. Separat, amestecăm restul de lapte cu făină.

Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, adăugăm compoziția de făină și lapte. Amestecând continuu, fierbem până crema se îngroașă, după care o luăm de pe foc.

Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească. În crema rece încorporăm treptat untul.

Pentru bezea, mixăm albușurile împreună cu zahărul și cu apa până obținem o bezea tare, după care punem pe baie de aburi pentru 2-3 minute.

Asamblare:

Înciropăm blaturile cu cafea.

Peste prima foaie de blat întindem uniform crema pe care o acoperim cu a doua foaie de blat.

Peste a doua foaie de blat întindem uniform bezeaua.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu uleiul pe baie de aburi, amestecând până la omogenizare.

Turnăm glazura peste bezea.

Dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a o porționa și servi.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!