Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură fină și delicată, moale și aromată – Prăjitură de casă (cu aluat fraged și mere)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 2 ouă
- Vanilie
- 150 g unt
- 80 g zahăr
- 320 g făină
- 1 praf de sare
- 1 linguriță praf de copt
- 50 ml lapte (sau apă)
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 30 g amidon
- 170 g zahăr
- 330 g lămâie (2-3 bucăți)
- 360 g mere (2-3 bucăți)
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol. Adăugăm praful de copt, zahărul, un praf de sare, vanilie și amestecăm. Adăugăm bucățelele de unt rece și amestecăm cu mâinile până obținem un aluat sfărâmicios.
Adăugăm ouăle, laptele și frământăm un aluat omogen, neted și moale. Împărțim aluatul în două, învelim o bucată în folie alimentară și dăm la congelator.
Transferăm cealaltă bucată de aluat într-o tavă de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt. Întindem aluatul cu mâna până obținem un blat uniform. Dăm tava la frigider.
Pentru umplutură, dăm lămâile prin răzătoarea mică direct într-o cratiță.
Curățăm de coajă și de părțile albe. Punem bucățelele de lămâie într-un blender și mixăm până obținem o pastă. Transferăm pasta în cratiță împreună cu merele rase.
Adăugăm zahăr, amidon și amestecăm bine. Punem pe foc și amestecăm până compoziția se îngroașă. După ce dă în clocot, fierbem timp de 1 minut după care luăm umplutura de pe foc.
Scoatem aluatul de la congelator și îl dăm pe răzătoare direct peste aluatul din tavă (folosim mai puțin de jumătate din aluat).
Turnăm umplutura deasupra și o acoperim cu aluatul rămas.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!