Rețetă explicată pas cu pas – Prăjitură de casă cu nucă – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru 3 foi:
- 10 albușuri
- un praf sare
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 2 linguri zeamă de lămâie
- coajă rasă de la 1 lămâie
- 80 g făină
- 1 plic praf de copt
- 300 g nucă măcinată
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 10 gălbenușuri
- 1 lingură amidon (25 g)
- 200 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- un praf sare
- 120 ml lapte
- 250 g unt la temp. camerei
- 100 g nucă măcinată
- 40 g ciocolată rasă (pentru decor)
Mod de preparare:
Pentru foi:
Separă albușurile de gălbenușuri. Mixează spumă albușurile și sarea. Adaugă zahărul treptat, în timp ce mixezi. Mixează până devine lucioasă și capătă consistența unei bezele.
Adaugă zeama de lămâie, coaja rasă și mixează 1 minut. Cerne făina și praful de copt și adaugă nuca.
Amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus.
Toarnă și nivelează 1/3 din compoziție în tava ca și prim blat. Lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 180°C/ treapta 3, timp de 20-25 minute, sau până trece testul scobitorii. Lasă la răcit. Procedează la fel și cu celelalte 2 foi și lasă-le la răcit.
Pentru cremă:
Într-o cratiță adaugă gălbenușurile, amidonul, zahărul pudră, zahărul vanilinat, sarea, laptele și amestecă bine, cu un tel. Pune pe foc și amestecă în continuu până se îngroașă. Ia de pe foc, adaugă untul și amestecă până se topește tot untul. Adaugă și nuca, amestecă bine și lasă la răcit.
Asamblare:
- Întinde și nivelează 1/3 din cremă peste un blat.
- Așază al 2-lea blat peste cremă.
- Întinde și nivelează 2/3 din cremă peste al 2-lea blat.
- Așază al 3-lea blat peste cremă.
- Întinde și nivelează restul de cremă peste al 3-lea blat.
- Decorează cu ciocolată rasă.
- Lasă la frigider minim 5h, sau peste noapte.
Poftă bună!