Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură de casă cu ananas și cocos – Tort de casă fraged și aromat, fin și delicat – Rețetă ușoară și rapidă

Ingrediente necesare pentru aluatul fraged:

  • 120 g făină
  • 80 g unt
  • 40 g zahăr
  • Un pic de coajă de lămâie
  • 1 gălbenuș

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură ulei
  • 4 albușuri
  • 50 g făină
  • 50 g amidon alimentar

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 200 ml lapte
  • 1 lingură amidon alimentar
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 200 g ananas
  • 100 g zahăr
  • 50 ml apă
  • 1 lingură gelatină
  • 300 ml frișcă lichidă

Alte ingrediente necesare:

  • 6 g tort gelee roșu
  • 100 ml apă
  • 1 lingură zahăr
  • 400 g căpșuni și 100 g zahăr

Mod de preparare:

Începem prin a pregăti gemul de căpșuni: pasăm căpșunile după care le punem într-un vas. Punem pe foc mediu și fierbem timp de 15 minute, amestecând periodic. Adăugăm 100 g de zahăr și fierbem pentru încă 15 minute, amestecând continuu, până se îngroașă. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească.

Pentru aluatul fraged, cernem făina într-un bol. Adăugăm bucățelele de unt și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Încorporăm și gălbenușul, zahărul, coajă de lămâie și frământăm până obținem un aluat omogen. Întindem aluatul la mărimea tăvii (23 cm). Transferăm foaia în tava unsă cu unt. O înțepăm din loc în loc, cu furculiță, și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 17-20 minute.

Între timp, pregătim blatul. Mixăm gălbenușurile spumă împreună cu zahărul, adăugând și uleiul. Separat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. În bolul cu gălbenușurile adăugăm coaja rasă de lămâie și spuma de albușuri și amestecăm cu grijă, folosind o spatulă. La final cernem și făina în bol și amidonul și omogenizăm. Transferăm compoziția într-o tavă de 23 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. După coacere, transferăm blatul pe un grătar și îl lăsăm să se răcească.

Pentru cremă, pasăm ananasul cu blenderul vertical până obținem un piure. Punem amidonul într-un vas. Adăugăm treptat laptele, amestecăm foarte bine. Punem vasul pe foc, și fierbem până se îngroașă, amestecând continuu. Ulterior, luăm vasul de pe foc și încorporăm fulgii de cocos, ananasul, vanilia și zahărul.

Punem 50 ml de apă rece într-un vas. Adăugăm gelatina și amestecăm. Lăsăm vasul pe foc mediu până gelatina se topește complet. Turnăm gelatina în crema albă și omogenizăm bine. Lăsăm crema să se răcească complet. Mixăm frișca spumă tare după care încorporăm în ea crema, amestecând ușor cu spatula.

Asamblare: tăiem blatul în două, lăsăm foaia fragedă în tavă. Ungem foaia cu 3 lingură de gem de căpșuni. Peste gem punem primul blat pe care îl ungem cu 3 linguri de gem. Peste stratul de gem punem un strat de jumătăți de căpșuni. Punem inelul tăvii în jurul tortului și întindem crema deasupra stratului de căpșuni. Peste crema punem al doilea blat pe care îl ungem cu 3 linguri de gem. Decorăm cu jumătăți de căpșuni.

Amestecăm 100 ml de apă rece cu tort gelee-ul roșu și 1 lingură de zahăr. Punem vasul pe foc și după ce compoziția dă în clocot, o fierbem pentru 1 minut. Lăsăm gelatina să se răcească timp de câteva minute, după care o turnăm peste bucățile de căpșuni.

Dăm tortul la frigider pentru 4-5 ore.

Savurați cu poftă! Poftă bună!