Rețetă pas cu pas, în video – Prăjitură pufoasă cu mac și vanilie – Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru foi:
- 100 g făină
- 150 g zahăr
- 10 albușuri (bătute spumă)
- 1/4 linguriță sare
- 50 g mac prăjit
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 700 ml lapte rece
- 70 g făină
- 7 gălbenușuri
- 250 g unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 150 g zahăr
- 10 ml esență de vanilie
Alte ingrediente necesare:
- Fulgi de cocos
Mod de preparare:
- Pentru blat, prăjim macul într-o tigaie uscată, încinsă. Amestecăm și lăsăm până începe să pocnească.
- Punem macul într-un bol și lăsăm deoparte.
- Punem albușurile într-un bol, sarea și mixăm spumă, încorporând treptat și zahărul. Mixăm continuu până zahărul se dizolvă complet și obținem o spumă tare.
- Încorporăm făina cernută, amestecând cu grijă cu spatula.
- Împărțim compoziția în 3 și punem o parte într-o tavă (18×28 cm) tapetată cu hârtie de copt.
- Uniformizăm și dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 15-20 de minute.
- În compoziția rămasă încorporăm macul prăjit. Transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (de aici o să ne iasă 2 foi).
- Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 15-20 de minute.
- Pentru cremă, punem într-o oală gălbenușurile, zahărul vanilat, zahărul tos și amestecăm, încorporăm și făina.
- Turnăm și laptele și omogenizăm bine, să nu se formeze cocoloașe.
- Punem oala pe foc moderat până începe să fiarbă. Reducem focul la minim și amestecăm continuu până crema se îngroașă (aprox. 5 minute).
- Luăm oala de pe foc și acoperim suprafața cremei cu folie alimentară, o lăsăm să se răcească complet.
- Ne întoarcem la blaturi: după coacere, lăsăm blatul simplu să se răcorească în tavă timp de 3 minute, după care îl scoatem și îl lăsăm să se răcească complet.
- Procedăm la fel și cu blatul cu mac. Îl tăiem în două.
- După ce crema s-a răcit (a ajuns la temperatura camerei), o mixăm ca să o aerăm, după care încorporăm esența de vanilie și cubulețele de unt.
- Asamblare: blat cu mac, crema, blat simplu, crema, blat cu mac, cremă, fulgi de cocos.
- Acoperim cu folie alimentară și dăm prăjitura la frigider peste noapte (sau minim 4 ore).
Savurați cu poftă! Poftă bună!