Plăcinte pufoase și delicioase, umplute cu mere – Se prepară din 600g făină, 300 ml lapte, 70g unt, 3 mere și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 300 ml lapte cald
- 4 linguri zahăr
- 22 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 1 linguriță sare
- 40 ml ulei
- 40 g unt
- 1 ou
- 550-600 g făină
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 3 mere
- 30 g zahăr
- 30 g unt
- Scorțișoară după gust – opțional
Alte ingrediente necesare:
- 1 lingură lapte
- 1 gălbenuș de ou
Mod de preparare:
Pentru aluat, laptele trebuie să fie cald iar restul ingredientelor trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecăm laptele cu 4 linguri de zahăr și cu drojdia. Acoperim și lăsăm deoparte timp de 15 minute.
După 15 minute, adăugăm și 40 ml de drojdie, untul moale, oul, sarea și amestecăm totul bine, cu un tel. Adăugăm un sfert din cantitatea de făină și începem să amestecăm/ frământăm aluatul.
Ungem un bol cu ulei, punem aluatul în el și acoperim cu un prosop curat. Punem bolul la loc cald pentru aproximativ 1 oră.
Între timp, pregătim și umplutura. Curățăm merele și le tăiem în felii mari.
Presărăm masa de lucru cu făină și întindem aluatul la o grosime de 0,3 cm. Uniformiză frumos marginile aluatului după care îl tăiem în benzi largi (lățime de 8-9 cm), cum se vede și în imagine. Tăiem în jumătate, obținând 10 benzi în total.
Adunăm resturile de aluat, frământăm, întindem, tăiem în două. În total, vom avea aluat pentru 12 plăcințele. Luăm prima bucată de aluat și o modelăm după cum se vede în imaginea de mai jos.
Punem o felie de măr pe margine, presărăm cu zahăr și scorțișoară și punem și o bucățică de unt deasupra. Mai punem o felie de măr și rulăm cu grijă.
Transferăm plăcințelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, păstrând o mică distanță între ele. Le acoperim cu un prosop și le lăsăm deoparte timp de 15 minute.
Ulterior, le ungem cu un amestec de gălbenuș și lapte (1 gălbenuș + 1 lingură lapte) și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 20-22 de minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!