Plăcintă cu gutui – Plăcintă dulce-acrișoară,cu aromă de scorțișoară și vanilie

O plăcintă dulce-acrișoară, cu aromă de scorțișoară și vanilie… Este foarte pufoasă și aromată, deliciul unui weekend de toamnă…

Ingrediente necesare

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 grame făină
  • 200 grame unt
  • 1 lingură de zahăr
  • 8 linguri apă rece
  • zahăr vanilat
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1,5 kg gutui
  • 200 grame zahăr
  • 50 grame unt
  • 100 grame nuci
  • 4 linguri de amidon
  • zeamă de lămâie
  • zeama de la o portocală
  • un praf de scorțișoară
  • zahăr vanilat

Mod de preparare:

Amestecăm făina cu zahărul, sarea și zahărul vanilat. Adăugăm untul rece, tăiat cubulețe, și frământăm până obținem un amestec nisipos…

Treptat, adăugăm apa, până când aluatul începe să se lege… Înfășurăm aluatul obținut în folie alimentară și îl ținem 60 minute la frigider.

Între timp, pregătim umplutura.

Curățăm gutuile de coajă și de cotor, apoi le tăiem cubulețe. Pe măsură ce le tăiem, le stropim cu zeamă de lămâie, pentru a nu se oxida… Le punem apoi într-o cratiță și adăugăm zahărul, zahărul vanilat și zeama de portocale… Le fierbem până încep să se înmoaie… Oprim focul și adăugăm amidonul și scorțișoara… La final, tăiem nucile grosier și le adăugăm în compoziția de gutui…

Revenim la aluat – Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în 2 bucăți – una mai mare și una mai mică…

Coacem plăcinta într-o formă cu pereți detașabili. Întindem o foaie din bucata mare de aluat astfel încât să acopere baza și pereții formei…

Turnăm gutuile apoi presărăm cele 50 grame de unt, tăiat cubulețe…

Din partea mică de aluat întindem o foaie cu care acoperim plăcinta…

Lipim marginile celor două foi între ele…

Dăm totul la cuptor până când plăcinta va fi frumos rumenită la suprafață…

Decorăm cu zahăr pudră vanilat și lăsăm în formă, să se răcească…

Scoatem marginile formei și mutăm plăcinta pe un platou – După ce se odihnește 60 minute, se poate tăia și servi…

Să o savurați cu drag! Poftă bună!

Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu (de pe blogul personal)