Rețetă pas cu pas, cu imagini – Rețetă de pâine gustoasă de casă – Pâine de casă (umplută cu cartofi și cașcaval)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 200 g făină
- 1 ou
- 80 ml lapte cald
- >4 g drojdie instant
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 30 g unt topit
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 2 cartofi (430 g cu tot cu coajă)
- Sare, piper
- 40 g smântână sau lapte
- 140 g mozzarella
Ingrediente necesare pentru topping:
- Lapte
- 2 linguri unt topit
- Pătrunjel verde – opțional
Mod de preparare:
Spargem oul într-un bol. Adăugăm laptele cald și omogenizăm. Adăugăm drojdia, zahărul și omogenizăm din nou. Adăugăm făina cernută, sarea și amestecăm până aluatul începe să se omogenizeze. Adăugăm și untul și frământăm până obținem un aluat omogen și neted.
Transferăm aluatul într-un bol curat și acoperim bolul cu folie alimentară. Îl punem la loc cald și lăsăm aluatul la dospit până își mărește volumul.
Între timp, curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi și îi fierbem în apă cu sare. Scoatem cartofii din apă, îi transferăm într-un bol, îi condimentăm cu sare și piper și îi pasăm ca pentru piure. Adăugăm laptele și omogenizăm.
După dospire, transferăm jumătate din aluat pe suprafața de lucru și îl frământăm un pic pentru a elimina aerul. Formăm o bilă, presărăm un pic de făină deasupra și întindem în formă rotundă și subțire. Transferăm pe o tavă, întindem cartofii deasupra și punem și mozzarella rasă.
Procedăm la fel cu aluatul rămas și îl punem peste umplutură. Sigilăm foarte bine marginile, acoperim pâinea cu folie alimentară și o lăsăm la dospit, la loc cald, pentru 10-20 minute.
Ulterior, o ungem cu lapte și presăm ușor suprafața cu degetele. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru aproximativ 30 de minute. După coacere, o ungem cu unt topit și presărăm deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.
Savurați cu poftă! Poftă bună!