Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Pâine de casă fragedă și fină, gustoasă și savuroasă – Pâine moale pentru sendvișuri și nu numai
Ingrediente necesare:
- 500 g făină
- 2 linguri ulei sau unt topit
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie instant
- 200 ml lapte cald
- 150 ml apă caldă, aproximativ
- 1,5-2 lingurițe sare
- 1 lingură zahăr
Pentru această rețetă am folosit o tavă de 11*30 cm
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, adăugând și un pic de zahăr și un pic de făină. O lăsăm să se activeze.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul rămas, sarea, drojdia activată și frământăm un aluat omogen moale și neted, adăugând treptat și laptele rămas și uleiul.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Îl frământăm încă un pic după care îl transferăm într-un bol uns cu un pic de ulei. Ungem și aluatul cu un pic de ulei, acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul.
După aproximativ 30 de minute, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Modelăm aluatul la lungimea tăvii, apăsând aluatul cu vârful degetelor, formând adâncituri.
Rulăm, începând de la o margine lungă și transferăm în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Acoperim și lăsăm la dospit pentru încă 20 de minute.
După dospire, stropim aluatul din tavă cu un pic de apă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-35 minute.
După coacere, răsturnăm pâinea pe un grătar.
Savurați cu poftă! Poftă bună!