Cred ca toata lumea iubeste tocana de legume cu orez. Este usor de preparat, are un gust delicios si isi pastreaza aroma o perioada lunga de timp. Reteta o gasesti in randurile de mai jos…

Ingrediente:

  • 2 kg rosii, 500 gr ceapa
  • 500 gr ardei gras, 500 gr morcov
  • 1 lingura orez, 1 lingura ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri otet 9%, 1 lingura sare, 4 linguri zahar

Mod de preparare:

Spala rosiile si ardei. Curata ardeii de seminte si clateste-i in interior, pentru a te asigura ca nu raman seminte lipite de pereti. Decojeste ceapa si morcovii. Da ceapa, morcovii si ardeii printr-o masina de tocat carne.

Separat, da rosiile prin masina de toca si pune piureul de rosii obtinut, intr-o cratita. Pune cratita pe foc. Cand piureul de rosii incepe sa fiarba, adauga ceapa si morcovii.

Amesteca bine si mai lasa vasul pe foc inca 10 minute. Adauga ardeiul gras in cratita. Amesteca. Toarna 100 ml ulei de floarea soarelui peste legume, adauga 4 linguri de zahar si 1 lingura de sare.

Amesteca din nou si acopera cratita cu un capac. Fierbe totul la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Clateste orezul in apa rece, apoi pune-l intr-o sita, pentru a se scurge apa. Adauga orezul in cratita cu legume.

Amesteca bine, iar dupa ce incepe sa fiarba, acopera tigaia cu un capac. Fierbe tocana la foc mic timp de aproximativ 40 de minute. Adauga 2 linguri de otet la tocana de legume cu orez. Amesteca bine si stinge focul.

Pune tocana fierbinte in borcane sterilizate. Inchide borcanele cu capace si lasa-le sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit complet, depoziteaza-le in pivnita sau in camara.

Sa aveti pofta! Pofta mare!