Rețetă gustoasă și savuroasă, cu imagini, explicată pas cu pas – Musaca de cartofi cu vinete (la cuptor, în vas yena) – Rețetă de nota 10+

Ingrediente necesare:

  • 1 kg cartofi
  • 2 vinete medii

Ingrediente necesare pentru stratul cu carne:

  • 500 g carne tocată
  • Ulei de măsline
  • 2 cepe medii
  • 3 căței usturoi
  • Piper, oregano, busuioc
  • 1 lingură sare
  • 250 g roșii + 250 g roșii pentru decor
  • Jumătate linguriță scorțișoară

Ingrediente necesare pentru sosul Bechamel:

  • 40 g unt
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • Sare, nucșoară măcinată

Mod de preparare:

Fierbem cartofii în coajă, cât să fie fierți cam 70%. Curățăm de coajă și tăiem în rondele de 0,5 cm. Punem rondelele în tava tapetată cu hârtie de copt, ungem cu un pic de ulei de măsline, presărăm sare deasupra și dăm tava la cuptor (funcția grill), până se rumenesc un pic. Întoarcem rondelele pe cealaltă parte și mai lăsăm tava la cuptor pentru încă câteva minute.

Între timp, tăiem vinetele rondele. Le sărăm și le lăsăm deoparte timp de 1 oră. Ulterior, prăjim și rondelele de vinete, așa cum am făcut și cu cartofii (cam 5 minute/ parte).

Punem roșiile într-un vas, le acoperim cu apă fiartă și le lăsăm pentru câteva minute. ulterior, scurgem apa de pe ele și le curățăm de coajă. Tăiem 250 de grame în rondele (pentru decor) și 250 g în cubulețe.

Pentru stratul cu carne, încingem uleiul într-o tigaie. Adăugăm cubulețele de ceapă și prăjim un pic. Adăugăm usturoiul pisat și condimentele: piperul, oregano, busuiocul. Amestecăm și adăugăm și sarea. Adăugăm și carnea tocată și călim totul împreună timp de 5 minute, după care adăugăm și cubulețele de roșii. Amestecăm, adăugăm scorțișoara, acoperim cu capac și călim totul împreună, pe foc mediu, timp de 10 minute sub capac. După 10 minute, mai gătim totul împreună pentru încă 10 minute, dar fără capac.

Pentru sos, topim untul într-un vas. Adăugăm făina, amestecăm și lăsăm făina să se prăjească un pic. Amestecând continuu, turnăm și laptele. Adăugăm sare și nucșoară, amestecăm și lăsăm sosul să de îngroașă. Îl lăsăm să se răcorească.

Asamblare: ungem tava cu ulei și punem straturile după cum urmează: cartofi, vinete, carne, sos, rondele de roșii, vinete, cartofi, sos.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 30 de minute.

Savurați cu poftă! Poftă bună!