Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Prăjitura “Opera” cu jeleu de fructe de pădure – Prăjitură de casă fină și aromată, delicioasă și delicată

Ingrediente necesare pentru jeleul de fructe:

  • 200 g piure din fructe de pădure
  • Câteva picături zeamă de lămâie
  • 20 g amidon alimentar
  • 20 g zahăr
  • 20 g ciocolată albă

Ingrediente necesare pentru siropul de fructe:

  • 120 g apă
  • 120 g zahăr
  • 150 g piure de fructe

Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:

  • 50 g zahăr
  • 2 linguri apă
  • 15 g zahăr
  • 1 albuș
  • 100 g zahăr
  • 40 ml apă
  • 3 gălbenușuri
  • 180 g unt moale
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Ingrediente necesare pentru blaturi:

  • 3 ouă
  • 120 g migdale măcinate
  • 100 g zahăr pudră
  • 35 g unt topit
  • 35 g făină
  • 3 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 60 g zahăr

Ingrediente necesare pentru decor:

  • 80 g ciocolată albă

Mod de preparare:

Pentru jeleul de fructe, punem piureul de fructe într-un vas. Adăugăm zeama de lămâie, zahărul, amidonul și amestecăm. Punem vasul pe foc și încălzim până se îngroașă. Luăm de pe foc și încorporăm ciocolata albă. Lăsăm jeleul să se răcească până ajunge la temperatura camerei după care o dăm la frigider.

Pentru sirop, punem piureul de fructe într-un vas. Adăugăm 120 ml apă și 120g zahăr. Amestecăm, punem pe foc și fierbem până la omogenizare. Luăm siropul de pe foc și îl lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Pentru crema de vanilie, punem într-un vas 2 linguri de apă, 50g zahăr și fierbem siropul. Separat, începem să mixăm 1 albuș împreună cu 15 g zahăr. După ce obținem o spumă, turnăm încet siropul în ea, mixând continuu. Mixăm până spuma se răcește complet.

Pregătim încă un sirop, din 40 ml apă și 100 g de zahăr. Fierbem până zahărul se dizolvă complet. Mixăm un pic gălbenușurile, după care încorporăm treptat siropul, în fir subțire, mixând continuu. Încorporăm și esența de vanilie și mixăm timp de 4-5 minute, până compoziția se răcește complet.

Treptat, adăugăm untul moale în compoziția cu gălbenușuri, mixând continuu. La final, încorporăm și albușurile treptat, mixând la viteză mică.

Pentru blat, punem ouăle într-un vas. Adăugăm zahărul pudră și migdalele și mixăm timp de 5 minute aproximativ. Încorporăm și untul topit, după care făina iar la final încorporăm și albușurile bătute spumă tare împreună cu un praf de sare și 60g zahăr.

Transferăm aluatul într-o tavă de 30*40 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute aproximativ.

După ce blatul se răcește, îl tăiem în 3 blaturi lungi. Punem primul blat pe un platou. Întindem siropul peste el și așteptăm câteva minute înainte de a întinde un strat de cremă peste sirop. Acoperim cu al doilea blat peste care întindem un strat de sirop, peste care întindem jeleul. Acoperim totul cu ultimul blat, peste care întindem siropul și crema rămasă.

Dăm prăjitura la congelator pentru 2-3 ore. Ulterior, întindem ciocolata topită peste stratul superior de cremă.

Savurați cu poftă! Poftă bună!