Această metodă de conservare este ideală pentru persoanele care au mere de grădină. Cu condiția ca borcanele să fie foarte bine închise și sterilizate corect, merele rase țin chiar și 2 sau 3 ani. Se pot folosi la diverse prăjituri, plăcinte.
Mod de preparare:
- Începem prin a pregăti borcanele: le spălăm bine, le clătim și le așezăm pe o tavă, având grijă să nu se atingă între ele. Dăm tava cu borcane la cuptor și aprindem focul (mic). Sterilizăm borcanele aproximativ 20 de minute, după care oprim cuptorul și punem și capacele spălate pe tavă.
- Lăsăm borcanele și capacele în cuptor, până se răcesc complet.
- Spălăm bine merele după care le ștergem cu un prosop curat. Le curățăm de cotor și de coajă, de părți lovite, pete maronii sau orice alt defect.
- Dăm merele pe răzătoarea mare. Chiar dacă în timp ce le dăm pe răzătoare acestea se vor oxida și se vor închide la culoare, prin sterilizare își vor recăpăta culoarea inițială.
- Transferăm merele rase în borcanele pregătite, presând bine ca să eliminăm tot aerul din borcane și lăsând un pic de spațiu deasupra. De asemenea, adăugăm și zeama lăsată de mere.
- Închidem borcanele cu capacele sterilizate și le punem într-o oală încăpătoare la baza căreia am pus în prealabil un prosop.
- Umplem oala cu apă, cât să ajungă aproape până la nivelul capacelor și punem pe foc. Din momentul în care apa din oală dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 45 de minute.
- După sterilizare, oprim focul și acoperim oala cu capac. Lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în apa în care au fiert.
- După ce se răcesc, le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!