1.Înghețată de vanilie
Ingrediente necesare:
- 100 g zahăr
- 500 ml lapte
- 25 g amidon de porumb
- Vanilie, după gust
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri lapte
- 240 ml smântână pentru frișcă + 1 lingură zahăr
- Opțional – 30 g ciocolată
Mod de preparare:
Aducem laptele până la punctul de fierbere.
Separat, amestecăm amidonul cu zahărul, cernem ingredientele și trecem gălbenușurile prin sită, în același vas.
Adăugăm și 2 linguri de lapte și amestecăm până la omogenizare.
La final, adăugăm vanilia și mai amestecăm o dată.
În fir subțire, turnăm un pic din laptele fierbinte, amestecând continuu.
Transferăm compoziția imediat în cratița cu lapte, amestecăm și fierbem.
Ulterior, lăsăm să se răcească de tot.
Cu un mixer, batem smântâna rece, adăugând și zahărul, până obținem vârfuri ferme.
Mixăm și compoziția fiartă și răcită, adăugând treptat și frișca.
Transferăm compoziția pufoasă astfel obținută într-un recipient și o dăm la congelator pentru 2-2,5 ore.
După cele 2 ore, amestecăm înghețata cu spatula după care o mixăm timp de 1-1,5 minute.
Opțional, putem adăuga și bucățele de ciocolată.
Dăm înghețata înapoi la frigider pentru minim 6 ore.
2.Înghețată de mango
Ingrediente necesare:
- 500 ml lapte
- 30 g amidon de porumb
- 100 g zahăr
- Vanilie, după gust
- 2 linguri lapte
- 400-500 g mango proaspăt sau congelat
Mod de preparare:
Aducem laptele până la punctul de fierbere.
Separat, amestecăm zahărul și amidonul până la omogenizare.
Turnăm un pic de lapte fierbinte, amestecăm și transferăm compoziția în cratița cu lapte.
O dăm în clocot, amestecând continuu, după care lăsăm să se răcească de tot.
Pasăm mango cu ajutorul blenderului pentru a obține un piure, după care adăugăm compoziția fiartă și răcită și amestecăm foarte bine, până la omogenizare.
Transferăm compoziția astfel obținută într-un recipient și o dăm la congelator pentru 2 ore.
După cele 2 ore, amestecăm înghețata cu spatula și o mixăm timp de 1-1,5 minute cu mixerul.
Dăm înghețata înapoi la congelator pentru cel puțin 6 ore.
3.Înghețată de ciocolată
Ingrediente necesare:
- 500 ml lapte
- 30 g amidon de porumb
- 35 g pudră de cacao
- 2 linguri lapte
- 240 ml smântână pentru frișcă + 1 lingură zahăr
- Opțional: 25 g ciocolată albă + 30 g nuci
Mod de preparare:
Aducem laptele la punctul de fierbere.
Separat, amestecăm pudra de cacao cu amidonul, cernem ingredientele, adăugăm și zahărul și amestecăm.
Adăugăm laptele și amestecăm până la omogenizare.
Adăugăm și vanilia și mai amestecăm o dată.
În fir subțire, turnăm un pic din laptele fierbinte și amestecăm foarte bine.
Transferăm compoziția în cratița cu lapte și fierbem, amestecând continuu.
Lăsăm amestecul să se răcească de tot.
Cu ajutorul mixerului, batem smântâna rece, adăugând și zahărul, până obținem vârfuri ferme.
Batem și compoziția fiartă și răcită cu mixerul, adăugând în câteva etape și frișca.
Transferăm compoziția pufoasă într-un recipient și o dăm la congelator pentru 2 ore.
După cele 2 ore, amestecăm înghețata cu o spatulă și o mixăm timp de 1-1,5 minute.
Opțional, putem adăuga și bucățele de ciocolată albă și de nuci.
Dăm înghețata înapoi la congelator, peste noapte sau măcar pentru 6 ore.
Notă:
Cu 30 de minute înainte de servire, scoateți înghețata din congelator.
Înmuiați lingura în apă clocotită și așezați bilele de înghețată în cupe.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!