Ingrediente necesare pentru 6 borcane de câte 180 ml:
- 1 kg zahăr
- 10 g sare
- 100 ml zeamă de lămâie
- 550 g ardei kapia (curățați)
- 700 g ardei iuți (curățați)
Mod de preparare:
- Spălăm bine ardeii iuți cu apă rece și îi lăsăm la scurs. Ne punem mănuși și pregătim ardeii: tăiem codițele, tăiem ardeii în două (pe lung) și scoatem nervurile. Îndepărtăm și semințele, complet sau parțial. Tăiem jumătățile de ardei în fâșii de 3 mm și punem într-un bol.
- Ne ocupăm și de ardeii kapia: îi spălăm, îi lăsăm la scurs. Tăiem codița, tăiem ardeii în două pe lung și scoatem semințele și nervurile. Tăiem ardeii în bucăți mai mari și îi mărunțim în robot.
- Punem fâșiuțele de ardei iute și pasta de ardei kapia într-o oală mare. Adăugăm zeama de lămâie, zahărul, sarea și amestecăm bine. Lăsăm amestecul deoparte pentru 2 ore, la temperatura camerei.
- După 2 ore, punem oala pe foc mediu. Amestecăm ocazional până dulceața dă în clocot, după care o fierbem timp de 10 minute.
- După 10 minute, oprim focul și acoperim oala cu un prosop ud. Lăsăm dulceața să se răcească timp de 2 ore.
- După 2 ore, punem dulceața înapoi pe foc, până ajunge la 105 grade C, până siropul se leagă (verificăm pe o farfurie consistența siropului).
- Închidem focul, tragem dulceața de pe foc și o lăsăm să se răcorească timp de 10 minute.
- Transferăm dulceață caldă în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică. Închidem borcanele etanș, cu capace sterilizate. Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!