Ingrediente necesare:
- 1 linguriță semințe de mărar
- 1 L apă
- 2 legături frunze de țelină
- 2-3 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- 6 ardei iuți (sau după gust)
- 6 linguri sare pentru murături (grunjoasă, neiodată)
- 6 kg gogonele
- 6 aspirine (sau 1 plic conservant)
- 500 ml oțet
- 12 linguri zahăr
Mod de preparare:
- Spălăm gogonelele în apă rece, le lăsăm să se scurgă după care le feliem. Spălăm ardeiul iute, îl curățăm de semințe și îl feliem. Curățăm ceapa, o spălăm și o tăiem solzișori. Curățăm și tocăm mărunt usturoiul.
- Spălăm frunzele de țelină, le lăsăm la zvântat și le tocăm. Amestecăm toate legumele pregătite, adăugând și aspirina zdrobită, sarea, zahărul și semințele de mărar.
- Adăugăm și apa rece și oțetul, amestecăm din nou și lăsăm legumele la macerat timp de 24 de ore.
- A doua zi, transferăm salata cu tot cu zeama în borcane curate și sterilizate. Le închidem cu capace sterilizate și le depozităm într-un loc răcoros.
Notă: putem înlocui aspirina (sau conservantul) cu câte 3 sau 4 fâșii mici de hrean în fiecare borcan de 400 ml.
Savurați cu poftă! Poftă bună!