Rețetă explicată pas cu pas – Cozonac pufos cu nucă și rahat – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat (4 cozonaci):
- 2 kg făină
- 600 g zahăr
- 1 L lapte
- 100 g drojdie proaspătă
- 4 ouă întregi
- 8 gălbenușuri
- 200 g unt gras
- 150 ml ulei
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 2 fiole esență de rom
- 2 fiole esență de vanilie
- 1 linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 8 albușuri
- 650-700 g nucă măcinată
- 250 g zahăr
- 3 linguri pudră de cacao
- 150 g stafide (hidratate în 2 linguri esență de rom)
- 500 g rahat
- 1 praf de sare
Alte ingrediente necesare:
- Gălbenuș de ou (pentru uns)
- Semințe de susan și / sau de mac (opțional)
Notă: lăsăm toate ingredientele de seară în bucătărie, la loc călduț (mai puțin laptele). Este important ca drojdia să nu intre în contact direct cu sarea iar aluatul trebui frământat minim 30 de minute. Cozonacul nu se taie niciodată fierbinte.
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem gălbenușurile și ouăle într-un bol, împreună cu sarea. Le batem cu furculița și le lăsăm deoparte.
Turnăm 100 ml lapte cald peste drojdie, adăugăm și 1 linguriță de zahăr și 2 lingurițe de făină și amestecăm bine. Lăsăm compoziția deoparte, la loc cald, pentru 10-15 minute.
Încălzim laptele rămas, adăugăm zahărul și amestecăm până se dizolvă complet, după care lăsăm să se răcorească și încorporăm și coaja de lămâie, esențele.
Încălzim ușor untul și uleiul într-o cratiță, doar cât să se topească untul. Cernem făina (de 2-3 ori) într-un bol încăpător, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm drojdia dospită. Treptat încorporăm și amestecul de lapte, după care încorporăm și amestecul de ouă și jumătate din grăsimea topită.
Frământăm până la omogenizare, transferăm aluatul pe suprafața de lucru și îl mai frământăm cel puțin 30 de minute. Dacă este nevoie, mai adăugăm un pic de lapte cald sau un pic de făină.
Punem aluatul înapoi în bol, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la loc cald, la dospit, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm albușurile spumă împreună cu un praf de sare. Mixând continuu, încorporăm treptat zahărul. Când obținem o bezea tare și lucioasă, luăm o spatulă și încorporăm nuca, pudra de cacao și stafidele.
Ne întoarcem la aluat: îl împărțim în 8 bile, întindem fiecare bucată în formă dreptunghiulară. Punem umplutura și bucăți de rahat și rulăm. Împletim prin răsucire câte 2 rulouri după care așezăm cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim tăvile și lăsăm cozonacii la dospit aprox. 45 de minute, după care îi ungem cu gălbenuș. Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aprox. 50 de minute.
Atenție! În primele 20 de minute nu deschidem ușa cuptorului!
După coacere, scoatem cozonacii din tăvi și îi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!