Timp de preparare: 20-25 minute

Nr. de porții: 15

Ingrediente

  • 550-600 gr făină
  • 220ml lapte
  • 200 gr unt
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 buc ou
  • 3 buc gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 5 linguri zahăr pudră
  • după gust scorțișoară
  • 1 praf sare
  • după necesitate coaja de lămâie

Preparare

Făina se cerne și se pune într-un vas. Laptele se pune într-o crăticioară cu 2 linguri de zahăr. Când laptele s-a încălzit se dă deoparte, se pune drojdia, amestecăm puțin și se lasă deoparte.

100 gr unt se topește și se lasă la răcit. 2 gălbenușuri și 1 ou se bat cu un praf de sare, coaja de lămâie și restul de zahăr din cantitatea de 100 gr. Laptele și ouăle se pun peste făină și începem să frământăm adăugând, la sfârșit adăugând treptat untul topit.

Frământăm pentru 5 minute. Aluatul se pune într-un bol curat pe care îl ungem cu puțin ulei. Se pune folie de plastic și se lasă la dospit pentru 60 minute sau până își dublează volumul.

Restul de unt din cantitatea de 200 gr se amestecă cu zahărul pudră și scorțișoară; dacă nu vă place puteți folosi cacao. Aluatul se pune pe masa de lucru cu puțin ulei. Se împarte în 2.

O bucată se lasă pentru coronițe, cealaltă pentru melci. Pentru coronițe se ia câte o bucată de aluat, se întinde cu palmele sau cu sucitorul, se pune unt cu scorțișoară se întinde pe suprafața aluatului.

Cu ajutorul unui cuțit sau o rola de tăiat pizza, se taie fâșii dar nu tăiați până în capăt. Se rulează și se răsucește în formă de spirală formând coronița.

Pentru melci, se întinde bucata, se pune unt cu scorțișoară, se rulează și se taie pe diagonală astfel o parte este mai lată, una mai îngustă. Cu ajutorul unei linguri de lemn se apasă melcii pe mijloc.

Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, se mai lasă 20 minute, după care se ung cu gălbenuș amestecat cu puțină apă sau lapte. Se dă la cuptorul preîncălzit la 190 grade C pentru 20-25 minute.

Veți avea în casă în miros plăcut și un desert super gustos. Sper să încercați rețeta. Va doresc poftă bună.

Rețeta aparține d-nei. Daniela Maria Todea și a fost preluată cu acord expres