Pâine de casă cu aluat pe bază de iaurt – Merge de minune cu untură și ceapă roșie – Mie îmi place foarte mult pâinea caldă să o servesc cu untură și ceapă roșie sau cu unt și gem…

Nr. de porții: 1 mare, 2 mici

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 500 ml apă călduță
  • 150 gr iaurt
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1 buc ou
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 lingurițe sare
  • 50 ml ulei la frământat

Preparare

Făină de cerne. În apa călduță se pune drojdia, zahărul și amestecăm puțin după care lăsăm deoparte 5 minute. Peste făină punem iaurtul, oul și sarea amestecăm puțin și adăugăm drojdia dizolvată în apă. Începem să frământăm.

Uleiul îl adăugăm treptat la frământat. Va rezulta un aluatul foarte pufos. Frământăm bine până aluatul se desprinde de pe pereții vasului. Se pune la dospit pentru 45-60 minute.

Aluatul se pune pe masa de lucru cu puțin ulei și se mai frământă 5 minute. Se dă forma dorită, se pune în tavă sau într-o oală și se mai lasă 30 minute la dospit. Se crestează puțin și se presară puțină făină.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 30-40. Puteți verifica pâinea după 30 minute. Dacă o bateți cu degetele puțin și sună a gol este făcută.

Este foarte gustoasă și pufoasă. Am servit cu unsoare cum se spune în Ardeal și cu ceapă roșie.

Rețeta aparține d-nei. Daniela Maria Todea și a fost preluată cu acord expres