Ingrediente necesare:
- 400 g făină
- 200 g ulei de cocos ( sau de floarea soarelui )
- 65 ml zeamă de lămâie + 65 ml apă
- 6 g drojdie proaspătă sau 2 g drojdie uscată
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 2 lămâi
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 50 g nucă tocată mărunt
- 150 g gem gros, de prune
- 2 linguri nucă măcinată fin
Alte ingrediente:
- 200-300 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-un bol mare, punem uleiul, făina cernută, coaja de lămâie, sarea și amestecăm bine cu mâna. Când obținem o consistență ca de nisip, adăugăm drojdia proaspătă frecată în prealabil cu zahărul vanilat. Dacă folosim drojdie uscată, o amestecăm cu 1 linguriță de apă caldă și cu un pic de zahăr vanilat.
Adăugăm și zeama de lămâie strecurată și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon până lichidul se încorporează. Aducând firimiturile în mijloc, compactăm aluatul, fără însă să frământăm. Aplatizăm aluatul astfel obținut, îl învelim în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru cel puțin o oră.
Pentru umplutură, amestecăm nucile tocate cu 4 linguri de gem. În cazul în care umplutura rezultată este prea fluidă, adăugăm și 2 linguri de nuci măcinate foarte fin. Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două.
Prima parte o punem pe suprafața de lucru, cealaltă o împachetăm înapoi în folie și o dăm la frigider. Punem bucata de aluat pe o coală de hârtie presărată cu făină, apoi o acoperim cu o altă bucată de hârtie de copt. Întindem aluatul cu sucitorul, la o grosime de 4 mm, în formă de disc.
Îndepărtăm hârtie de deasupra și începem să porționăm: tăiem aluatul în 4 sferturi pe care apoi le tăiem în 2 și încă o dată în 2. Astfel vom obține 16 triunghiuri. Punem pe fiecare triunghi câte o linguriță de umplutură, apoi rulăm cornulețele dinspre bază spre vârf.
Transferăm cornulețele pe o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Scoatem aluatul rămas din frigide și procedăm la fel și cu el. După ce am terminat de format cornulețele, dăm tăvile la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp, preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius. Dăm tăvile, pe rând, la cuptor, direct din frigider.
Coacem cornulețele timp de 25-30 de minute sau până se auresc ușor, fără să se rumenească. Imediat ce le scoatem din cuptor, le și tăvălim prin zahăr pudră.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!