Ingrediente necesare:
- 500 g făină
- 250 ml apă
- 25 ml ulei
- 8 g sare
- ulei pentru uns suprafața de lucru și mâinile
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător, punem făina, uleiul, sarea și apa. Frământăm până obținem un aluat nelipicios și neted, aproximativ pentru 8-10 minute.
Formăm o bilă din aluat, învelim aluatul în folie alimentară și îl lăsăm să se odihnească pentru cel puțin 30 de minute.
Ungem blatul de lucru cu un pic de ulei, la fel și palmele, și aplatizăm ușor aluatul. Îl tăiem apoi în 8 părți și modelăm fiecare parte în formă de bilă. Lăsăm bilele de aluat să se odihnească timp de 10 minute, acoperindu-le cu folie.
Rând pe rând, întindem câte o bilă cu palmele unse, pe suprafața de lucru. Vom obține niște discuri de 20 cm diametru, aproximativ.
Pentru a obține lipii umflate, ca niște pernuțe, pliem marginile exact ca și la cele umplute.
Aducem marginile în centru, întoarcem turta cu lipiturile spre masă, aplatizăm din nou cu palmele – astfel vom capta aerul în interior.
Încingem o tigaie antiaderentă, fără să punem ulei. După aceea, reducem focul aproape de minim, punem prima lipie, și coacem timp de 1-2 minute pe fiecare parte.
Până se coace o turtă, modelăm pe cealaltă.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!