Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină
- 25 g drojdie
- 200 g zahăr
- sare
- 200 ml lapte
- 3 ouă
- 100 ml ulei
Ingrediente pentru umplutură:
- 350 g brânză de vaci
- 3 linguri griș
- 2 ouă
- 1 fiolă esență de rom
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 150 g zahăr
Cum se prepară?
Pentru inceput cuptorul il inchingem la 200 de grade si punem hartie de copt intr-o tava. Drojdia o dizolvam în apă călduţă şi o amestecam cu 2 linguri de zahăr, apoi le lasam sa se dizolve 10 minute.
Laptele il amestecam cu ouăle, uleiul, restul de zahăr şi aromele si punem un paf de sare şi drojdia dizolvată,apoi incorporam făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros. Ungem un castron mare cu ulei, punem bila de aluat, acoperită cu un strat de ulei şi o cârpă şi se lasă la dospit până se dublează în cantitate.
Pregatim umplutura de brânză, astfel încât ultimul să fie turnat grişul, care se mai ajustează în funcţie de cât de densă vreţi să fie la final crema.
Intindem bila de aluat dospit cu un făcăleţ şi o vom taia în pătrate, care se pune cremă de brânză şi se împăturesc de colţuri, care se presează deasupra, ca un plic.
Ouale se amesteca impreuna cu laptele pentru uns şi se dau pe deasupra plăcintelor cu o pensulă de gătit.
Se dau poalele-n brâu la cuptor pentru circa 30 de minute, după care se ung cu apă cu zahăr şi se pudrează sau nu cu zahăr.
Poftă bună!