Rețetă simplă de dovlecei marinați – Cei mai gustoși dovlecei pentru iarnă
Ingrediente necesare pentru 2 borcane de 0,5 L:
- 4-5 dovlecei fragezi, de mărime medie
- 2 căței usturoi
- 1 lingură boabe de muștar
- 2 foi dafin
- Pătrunjel verde, mărar proaspăt
- 8-10 boabe de piper negru
- 4 boabe de ienibahar
- Ardei iute după gust – opțional
Ingrediente necesare pentru marinadă (4 borcane de 0,5 L):
- 1 L apă
- 65 g zahăr
- 75 ml oțet 9%
- 50 g sare
Mod de preparare:
Tăiem dovleceii în rondele de 5-7 mm. Mărunțim verdeața.
În borcane curate punem verdeață, usturoi mărunțit, boabe de muștar, ienibahar și de piper negru, foi de dafin și ardei iute.
Umplem borcanele cu dovlecei, așezându-i cât mai compact. Deasupra mai presărăm un pic de verdeață.
Pentru marinadă, turnăm apa într-un vas, adăugăm zahărul și sarea, amestecăm și aducem până la punctul de fierbere. La final, adăugăm și oțetul.
Punem câte o linguriță în fiecare borcan, astfel încât să atingă pereții. Facem acest lucru pentru a evita crăparea borcanelor. Le umplem cu marinada clocotită și le acoperim doar (nu le închidem ermetic) cu capace.
Așezăm borcanele într-o cratiță cu un pic de apă fierbinte, la baza căreia am așezat anterior o cârpă. Mai punem un pic de apă fierbinte, cât să ajungă până la 3 /4 din înălțimea borcanelor. După ce apa din cratiță începe să fiarbă, sterilizăm borcanele timp de 7 minute.
Închidem borcanele etanș. Se pot păstra și la temperatura camerei.
În cazul în care vă rămâne din marinadă, puteți adăuga în ea condimente și verdeață după care o turnați într-un borcan cu dovlecei tăiați în jumătăți de rondele. Acoperiți cu un capac de plastic și a doua zi aveți o minunată garnitură pentru prânz sau cină.
Savurați cu poftă! Poftă bună!