Ingrediente necesare:
- 1,4 L oțet 9%
- 2 morcovi (opțional)
- 5 cepe
- 12 kg castraveți
- 23 lingurițe cu vârf sare pentru murături
- 46 lingurițe zahăr
- Boabe de piper și de muștar
Pentru această cantitate de ingrediente, am folosit 23 de borcane de 800 și 900 ml.
Mod de preparare:
- Spălăm castraveții și îi lăsăm la scurs. Curățăm și spălăm și morcovul și ceapa. Tăiem ceapa solzișori și morcovul rondele.
- Așezăm castraveții în borcanel spălate și sterilizate și printre ei punem și morcovul și ceapa. În fiecare borcan mai adăugăm și 1 linguriță de sare, 2 lingurițe de zahăr și 60 ml de oțet, câte 1 linguriță de boabe de muștar și 7-8 boabe de piper.
- Completăm borcanele cu apă și le sigilăm.
- Pe fundul unei cratițe încăpătoare punem un prosop și așezăm deasupra borcanele umplute. Turnăm apă în cratiță, cât să ajungă până aproape de nivelul capacelor. Din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 20 de minute (sau până își schimbă culoarea).
- După sterilizare, oprim focul și acoperim cratița cu o pătură. Lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în apa în care au fiert.
- A doua zi, scoatem borcanele din apă și le depozităm în cămară. În doar 2 sau 3 zile putem deja să consumăm castraveciorii.
Savurați cu poftă! Poftă bună!