Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Caise în sirop (la borcan) pentru iarnă – Rețetă simplă, fără sterilizare – Cel mai reușit mod de conservare

Ingrediente necesare:

  • 24-30 caise mari, tari și cărnoase (pentru 3 borcane de 700 ml)

Ingrediente necesare pentru sirop (pentru 3 borcane de 700 ml) :

  • 1,5 pahare de zahăr
  • 800 ml apă
  • Jumătate linguriță sare de lămâie

Mod de preparare:

Spălăm și uscăm caisele, tăiem în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Le așezăm în borcanele sterilizate și umplem borcanele complet, cu apă fierbinte. Le acoperim cu capace sterilizate și lăsăm caisele la opărit timp de 10 minute.

Pentru sirop, punem 800 ml de apă într-o cratiță. Adăugăm zahărul și sarea de lămâie, amestecăm și aducem siropul până la punctul de fierbere. Sarea de lămâie are rolul de conservant și reduce un pic dulceața siropului.

După 20 minute, scurgem apa din borcane și le umplem imediat cu siropul fierbinte. Închidem borcanele ermetic cu capace. Întoarcem borcanele cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Le depozităm în cămară.

Notă: putem pune apa scursă din borcane și siropul rămas într-o cratiță, să adăugăm alte fructe și să pregătim un compot delicios. De asemenea, siropul din borcanele cu caise se poate folosi la însiroparea blaturilor sau poate fi servit cu clătite, papanași, blinii sau alte deserturi.

Savurați cu poftă! Poftă bună!