Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Blat cu nucă și cacao, cremă cu lapte și gust de frișcă – Prăjitură cremoasă și delicioasă, rapid și ușor de făcut
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 200 g făină
- 160 g unt
- 1 gălbenuș
- Un praf de sare
- 3 linguri apă
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200 g zahăr pudră
- 150 g nucă măcinată
- 20 g pudră de cacao
- 1 linguriță esență de rom
- 12 g praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 80 g praf de budincă cu gust de frișcă
- 150 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm un praf de sare, untul, gălbenușul, apa și frământăm un aluat omogen. Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 1 oră.
Pentru cremă, punem 100 ml de lapte într-un vas. Adăugăm praful de budincă și amestecăm foarte bine, să nu rămână cocoloașe. Încorporăm și laptele rămas și fierbem pe foc mediu până se îngroașă, amestecând continuu. Acoperim suprafața budincii cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Scoatem aluatul din tavă și îl împărțim în 2 părți egale. Pe o bucată de hârtie de copt presărată cu făină, întindem aluatul la 20*30 cm. Uniformizăm frumos marginile și punem foaia, cu tot cu hârtia de copt, pe dosul tăvii. Coacem la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, timp de 12 minute aproximativ. Cu mare grijă, transferăm foaia pe un grătar și o lăsăm să se răcească.
Întindem și aluatul rămas, tot pe o bucată de hârtie de copt. Transferăm foaia în tava unsă cu unt, fără hârtia de copt și uniformizăm marginile.
Pentru umplutură, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Separat, mixăm gălbenușurile cu zahărul pudră, praful de copt, pudra de cacao și esența de vanilie. Încorporăm și nuca și un sfert din spuma de albușuri. Mixăm până la omogenizare după care încorporăm spuma rămasă, folosind un tel. Transferăm compoziția în tavă, peste foaie. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 18 minute.
Ne întoarcem la cremă: transferăm budinca într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, untul, vanilia și mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Mixăm frișca spumă tare după care o încorporăm în cremă. Dăm crema la frigider pentru 1 oră.
Întindem crema în tavă, peste stratul de umplutură. Acoperim cu foaia coaptă și dăm tava înapoi la frigider pentru 1 oră. Ulterior, pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!