Rețetă explicată pas cu pas – Baklava Cheesecake cu fistic și alune – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru Baklava:
- 27 (9×14) foi de plăcintă Fillo
- 10 linguri unt topit
- 57 g zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutura de fistic:
- 113 g fistic crud pisat
- 113 g alune de pădure pisate
- 4 linguri unt topit
- 80 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru cheesecake:
- 455 g cremă de brânză (la temperatura camerei)
- 226 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 110 ml frișcă lichidă
- 150 g zahăr
- 3 ouă medii
- 21 g făină de grâu
- 10 g amidon
- 1 linguriță esență de vanilie
- 3-4 picături esență de migdale
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 171 g apă
- 171 g zahăr
- 1 felie mică de lămâie
Mod de preparare:
Blat la bază:
Preîncălzim cuptorul la 204 grade Celsius. Începem cu câte o foaie de aluat: o stropim cu jumătate lingură de unt, apoi o linguriță de zahăr. Așezăm o altă foaie de aluat și repetăm procesul până obținem 6 foi, una peste alta.
Transferăm foile într-o tavă cu diametrul de 20 cm și cu pereți detașabili. Repetăm acest proces cu încă 6 foi de aluat în direcția opusă foilor anterioare, pentru a acoperi întreaga tavă.
Înțepăm aluatul cu o furculiță și coacem 5 minute la 204 grade. Lăsăm la răcit și reducem temperatura la 160 grade Celsius.
Umplutura:
Într-un bol mediu, adaugăm fisticul, zahărul pudră, untul topit și amestecăm.
Într-un bol mare mixăm toate ingredientele cheesecake-ului: crema de brânză, mascarpone, frișca lichidă, zahărul, ouăle, făina și amidonul.
Asamblare:
Adăugăm, peste baza de foi, jumătate din fistic. Întindem și presăm ușor pe toată suprafața. Turnăm deasupra compoziția de cheesecake și lăsăm deoparte.
Tăiem 15 foi într-un cerc de 20 cm folosind baza tăvii ca referință. Cu o linguriță de unt topit și puțin zahăr, ungem 3 din aceste 15 foi și le suprapunem ca pe cele de la blat.
Adăugăm peste ele cealaltă jumătate de fistic. Cu grijă, adăugăm deasupra crema de cheesecake.
Ungem cu o linguriță de unt topit și puțin zahăr restul de 12 foi din cele 15, după care le suprapunem.
Tăiem acest cerc de 12 foi în 8 triunghiuri egale și le plasăm deasupra întregii prăjituri.
Lăsăm la copt 60-70 de minute, la 160 grade Celsius, sau până devine auriu și pufos. Lăsăm la răcit, la temperatura camerei, și punem la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte
Siropul (a doua zi):
Într-o tigaie, adăugăm zahărul, apa și felia de lămâie. Lăsăm pe foc mediu spre mare până la punctul de fierbere. Reducem focul la mediu spre mic și fierbem pentru 10-12 minute. Lăsăm siropul la răcit până devine doar călduț și turnăm peste baklava și pe margini.
Notițe
- Forma are diametrul de 20 cm
- Preîncălzim cuptorul la 204 grade Celsius
Poftă bună!