Nu trece an fara sa-mi pregatesc cateva borcane de zarzavat pentru iarna. Zarzavatul de casa, pregatit dupa reteta de mai jos, da un gust foarte bun mancarii. Poate fi adaugat in supe sau ciorbe…

Ingrediente pentru zarzavat:

  • 1 kg morcov decojit, 1 kg ceapa decojita
  • 1 kg ardei gras, 1 kg rosii, o legatura de patrunjel
  • 1 legatura de marar, 1 kg sare

Cum se prepara zarzavatul?

In primul rand, pregatim borcanele si capacele in care urmeaza sa punem zarzavatul. Sterilizam borcanele in cuptor, iar capacele intr-o oala cu apa clocotita.

Acum putem pregati legumele si verdeata. Curatam morcovii si-i dam prin razatoare. Curatam ceapa si o tocam marunt. Ardeiul gras il curatam de samburi si il taiem in cubulete mici.

Tocam marunt mararul si patrunjelul proaspat. Transferam toate legumele si ierburile tocate intr-un vas mare, incapator.

Taiem rosiile in bucati si le dam printr-un blender sau printr-o masina de tocat carne. Adaugam sare peste rosii si amestecam foarte bine.

Adaugam piureul de rosii sarat in vasul cu legume tocate. Amestecam totul foarte bine. Transferam apoi zarzavatul in borcane sterile. Apasam bine cu o lingura cand punem zarzvatul in borcane, pentru a-l indesa.

Acoperim borcanele cu capace sterile. Infiletam bine capacele. Depozitam borcanele cu zarzavat intr-un loc rece, in frigider sau in pivnita.

Daca facem o mancare in care avem de gand sa  adaugam zarzavat, nu punem sare inainte. Sarea o adaugam abia dupa ce am pus zarzavatul, astfel nu riscam sa facem o mancare sarata.

Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!