Rețetă simplă și rapidă – Zacuscă de dovlecei pentru iarnă

Ingrediente necesare (legume curățate) :

  • 2 kg dovlecei
  • 350 g ceapă
  • 280 g morcovi
  • 600 g ardei grași
  • 2 kg roșii
  • 1 ardei iute – opțional
  • 150 ml ulei
  • 70 g sare
  • 100 ml oțet 9%
  • 200 g zahăr
  • 5 căței usturoi
  • 10-15 boabe piper negru

Mod de preparare:

În afară de dovlecei, trecem toate legumele prin mașina de tocat carne. Tăiem dovleceii în cuburi foarte mici. În cazul în care avem dovlecei maturi, este indicat să îndepărtăm semințele și coaja.

Transferăm legumele pregătite într-o cratiță mare. Adăugăm și zahărul, uleiul, sarea și boabele de piper. Amestecăm, punem pe foc. După ce legumele dau în clocot, adăugăm și dovleceii, amestecăm și lăsăm înceapă să fiarbă.

După ce dă în clocot, fierbem zacusca la foc mic timp de aproximativ 1 oră, amestecând periodic. Gustăm și mai punem sare și/ sau zahăr dacă este nevoie.

La final, adăugăm și oțetul, amestecăm bine și luăm cratița de pe foc. Repartizăm salata în borcane sterilizate pe care le închidem ermetic și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm deoparte până se răcesc complet.

Se păstrează foarte bine chiar și la temperatura camerei și este ideală lângă carne, pește, paste sau cartofi.

Savurați cu poftă! Poftă bună!