Rețeta 1: Aluat cu apă carbogazoasă și lapte
Ingrediente necesare:
- 500 g făină
- 500 ml lapte
- 250 g apă carbogazoasă
- 3 linguri ulei
- 4 ouă
- 6 linguri zahăr
- Un praf de sare
Mod de preparare:
Într-un bol, batem ouăle cu mixerul după care adăugăm sarea, zahărul și amestecăm foarte bine.
Adăugăm și laptele cald, apa și uleiul, amestecând până la omogenizare.
La final, adăugăm treptat și făina cernută, amestecând până obținem un aluat omogen și moale pe care îl lăsăm deoparte timp de 15 minute, într-un loc cald. Prăjim clătitele într-o tigaie fără ulei, încinsă. Coacem câte 30 de secunde pe ambele părți.
Rețeta 2: Aluat pe bază de chefir
Ingrediente necesare:
- 700 ml chefir
- 400 g făină
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- Un praf de sare
- 100 ml ulei
- 2 lingurițe bicarbonat
Mod de preparare:
Turnăm chefirul într-un bol, adăugăm bicarbonatul și amestecăm foarte bine. Separat, batem ouăle cu mixerul, adăugăm și sarea și zahărul după care turnăm acest amestec peste chefir. Amestecăm până la omogenizare.
Treptat, adăugăm și uleiul și făina cernută, amestecând continuu până obținem un aluat pufos și moale. Prăjim clătitele într-o tigaie încinsă, fără ulei.
Rețeta 3: Aluat pe bază de apă
Ingrediente necesare:
- 500 g făină
- 1 L apă
- 6 linguri unt
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- Un praf de sare
- 100 ml ulei
Mod de preparare:
Într-un bol, batem ouăle cu mixerul, adăugăm sarea, zahărul și apa. Mixăm până la omogenizare.
Treptat, adăugăm și făina cernută, untul și amestecăm până obținem un aluat fin și moale.
Prăjim clătitele într-o tigaie încinsă, de data aceasta cu ulei.
Rețeta 4: Aluat pe bază de drojdie
Ingrediente necesare:
- 600 g făină
- 500 ml lapte
- 6 ouă
- 2 lingurițe drojdie uscată
- Un praf de sare
- 6 linguri zahăr
- 250 ml ulei
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecăm zahărul cu sarea și cu laptele. Separat, amestecăm făina cernută cu drojdia.
Peste amestecul de făina turnăm treptat laptele, mixând foarte bine să nu rămână cocoloașe.
Într-un alt bol, batem ouăle cu ajutorul mixerului, adăugăm și uleiul și omogenizăm. Transferăm amestecul peste compoziția anterioară și mixăm totul împreună până obținem un aluat omogen și moale.
Prăjim clătitele într-o tigaie încinsă, unsă cu unt, la foc mic.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!