Ingrediente necesare:
- Leuștean
- Mărar
- Pătrunjel
- Tarhon
- Țelină
Mod de preparare:
- Începem prin a alege verdețurile de pe tije după care le curățăm și le spălăm. Le punem pe șervețele și le lăsăm până se usucă foarte bine.
- Tocăm verdețurile după gust.
- Îndesăm leușteanul într-un borcan curat, turnăm deasupra oțet cât să acopere verdeață și punem și un pic de sare deasupra. Închidem cu capac și depozităm în cămară.
- În afară de leuștean, putem conserva în oțet și alte verdețuri pe care le folosim la ciorbe: mărar, pătrunjel, tarhon, țelină. Le adăugăm în ciorbe la final.
- Verdețurile pregătite se pot pune și la congelator: în pungi, suporturi pentru ouă sau în forme pentru cuburi de gheață.
- Punem verdețurile în forme și le dăm la congelator. Opțional, putem adăuga un pic de ulei deasupra, doar ca să le lege.
- A doua zi, după ce s-au congelat bine, mai punem în forme încă un rând de verdeață. Folosim cuburile fără să le decongelăm, adăugându-le direct în mâncare.
- Punem un strat de sare grunjoasă (pentru murături) într-un recipient. Putem folosi borcane, găletușe sau caserole. Punem un strat de verdeață peste sare și repetăm straturile până umplem recipientul.
- Închidem cu capac și verificăm timp de câteva zile, apăsăm verdeață și completăm cu sare dacă este nevoie.
- De asemenea, putem păstra verdețurile și în saramură: fierbem apă cu sare și turnăm peste verdeață.
- Spălăm verdeața, o tocăm și o punem pe șervețele de hârtie sau pe fața de masă. Răsfirăm și le lăsăm să se usuce, într-un loc aerisit, umbrat și uscat. Răsucim zilnic verdeața, până se usucă bine.
- Se pot usca și la cuptor: punem verdeața pe o tavă și o dăm la cuptorul preîncălzit la 40 de grade, lăsând ușa întredeschisă.
- După ce verdeața s-a uscat, o sfărâmăm un pic și transferăm într-un borcan.
Leuștean în oțet
Verdețuri (cuburi) la congelator
Verdeață la sare – Pătrunjel, leuștean, mărar
Verdeață uscată
Spor!