Ingrediente necesare:
- Varză (albă și roșie)
- Chimen, sare
- Morcov
- Oțet
- Miere (sau zahăr; opțional)
Mod de preparare:
- Curățăm varza de primele frunze, o tăiem sferturi și feliem în bucăți fine.
- Adăugăm sarea (cam 2 linguri pentru 3 kg de varză) și frământăm bine, până volumul se reduce la jumătate și varza va lăsa zeamă.
- Acoperim cu un tifon și lăsăm deoparte pentru 24 de ore. Frământăm ocazional.
- Peste varza albă putem adăuga 2-3 morcovi rași și 1 linguriță de chimen și frământăm din nou, gustăm și potrivim de sare.
- Îndesăm bine varza în borcane și zeama rămasă o turnăm deasupra.
- Varza roșie fiind mai tare decât cea albă, nu va scădea foarte tare. O amestecăm cu 30-40 ml de oțet și, opțional, cu un pic de zahăr. Frământăm bine, gustăm și potrivim de sare, după care îndesăm în borcane.
Notă: timp de 7 zile, frământați puțin varza din borcane cu coada unei linguri de lemn. Ulterior, borcanele se sigilează și se depozitează în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!