kiloRețete
luni, octombrie 2, 2023
kiloRețete
No Result
View All Result

Tort Doboș – Tort de casă cu blat din pandișpan, cremă de ciocolată și glazură de caramel

Tort Doboș – Tort de casă cu blat din pandișpan, cremă de ciocolată și glazură de caramel

Acest tort minunat este compus din blaturi de pandișpan, cremă de ciocolată și glazură de caramel. Secretul este folosirea ingredientelor de calitate: unt gras cu 82% grăsime, ciocolată neagră cu minim 50% cacao.

Ingrediente necesare pentru un blat

  • 60 g făină
  • 3 ouă
  • 20 g unt
  • 60 g zahăr

Se dublează cantitățile, avem nevoie de 2 blaturi.

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 300 g unt
  • 200 g ciocolată
  • 3 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 lingură pudră de cacao

Ingrediente necesare pentru caramel:

  • 1 lingură apă
  • 150 g zahăr

Mod de preparare:

Începem cu blaturile și separăm gălbenușurile de albușuri. Batem albușurile spumă, adăugând și un praf de sare. Când avem o spumă consistentă, adăugăm zahărul, bătând în continuare până acesta se topește de tot și obținem o bezea lucioasă și tare. Apoi, adăugăm gălbenușurile, untul topit și răcit, după care, amestecând cu o lingură, adăugăm și făina.

Compoziția astfel obținută o transferăm uniform în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt.

Coacem blatul timp de 15 minute, aproximativ, în cuptorul preîncălzit.

Procedăm la fel și pregătim și coacem și al doilea blat.

După ce am copt blaturile, le lăsăm să se răcească, apoi tăiem fiecare în câte 3 fâșii egale, obținând astfel 6 blaturi subțiri. Punem deoparte cel mai frumos blat, pentru a-l folosi deasupra.

Pentru cremă, mixăm ouăle, vanilia și zahărul într-un bol termorezistent până zahărul se topește de tot și compoziția își dublează volumul inițial, după care punem bolul pe baie de aburi și amestecăm continuu până crema începe să se îngroașe. Luăm bolul de pe baia de aburi și mixăm până se răcește.

Topim bucățelele de ciocolată în cuptorul cu microunde, dar avem grijă să se nu se supraîncălzească.

Adăugăm ciocolata topită peste crema de ouă și amestecăm cu o spatulă până la omogenizare, după care lăsăm crema să se răcească.

Într-un alt bol, mixăm untul până obținem o consistență pufoasă, apoi adăugăm pudra de cacao, amestecăm și treptat, adăugăm și crema de ciocolată, mixând continuu până obținem o cremă omogenă, lucioasă, destul de moale și fină.

Dăm crema astfel obținută la frigider pentru cel puțin o oră.

Pentru caramel, punem apa și zahărul într-un vas. Punem vasul pe foc mic și așteptăm ca zahărul să se topească și să înceapă să se caramelizeze. Avem grijă să se nu se ardă, ținem caramelul pe foc doar până capătă o culoare frumoasă ca de chihlimbar.

Asamblare: porționăm blatul pus deoparte și glazurăm separat fiecare bucată: astfel nu riscăm să se rupă blatul sau să crape caramelul.

Așezăm primul blat pe un platou, întindem uniform peste el 2 linguri de cremă, apoi așezăm al doilea blat și întindem uniform 2 linguri de cremă. Procedăm la fel până se termină cele cinci blaturi, păstrând cremă și pentru margini și pentru decor.

Acoperim și marginile cu cremă, apoi facem deasupra mici aveline și așezăm bucățile de blat cu glazura de caramel.

Punem tortul la frigider până a doua zi, apoi îl putem tăia frumos.

Să îl savurați cu poftă! Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Cristina Brejan și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Vinete pentru iarnă, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă, borcanele dispar imediat din cămară
Aperitive

Vinete pentru iarnă, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă, borcanele dispar imediat din cămară

Rețetă simplă și gustoasă, foarte ușor de pregătit – Vinete marinate cu usturoi, o bunătate!
Aperitive

Rețetă simplă și gustoasă, foarte ușor de pregătit – Vinete marinate cu usturoi, o bunătate!

Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare – Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare – Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan

Pârjoluțe moldovenești, rețetă simplă și gustoasă – Rețetă tradițională, din Dorohoi
Aperitive

Pârjoluțe moldovenești, rețetă simplă și gustoasă – Rețetă tradițională, din Dorohoi

Cea mai gustoasă rețetă de sezon – Ardei grași prăjiți ușor în ulei, pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Cea mai gustoasă rețetă de sezon – Ardei grași prăjiți ușor în ulei, pentru iarnă, la borcan

Metodă simplă, rapidă și gustoasă de conservare – Ardei gras pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Metodă simplă, rapidă și gustoasă de conservare – Ardei gras pentru iarnă, la borcan

Next Post
Tort cu căpșuni și cremă de brânză – Rețetă delicioasă și aromată

Tort cu căpșuni și cremă de brânză - Rețetă delicioasă și aromată

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Prăjitură de casă cu ananas și cocos – Tort de casă fraged și aromat, fin și delicat – Rețetă ușoară și rapidă
Fără categorie

Prăjitură de casă cu ananas și cocos – Tort de casă fraged și aromat, fin și delicat – Rețetă ușoară și rapidă

Prăjitura fină și delicioasă, cu cremă de vanilie, frișcă și glazură de ciocolată – Rețetă pas cu pas, în imagini
Fără categorie

Prăjitura fină și delicioasă, cu cremă de vanilie, frișcă și glazură de ciocolată – Rețetă pas cu pas, în imagini

Tartă aperitiv cu piept de pui și cașcaval – Rețetă foarte simplă și foarte rapidă, din puține ingrediente
Fără categorie

Tartă aperitiv cu piept de pui și cașcaval – Rețetă foarte simplă și foarte rapidă, din puține ingrediente

Rețetă rapidă, gata în 15 minute – Prăjitură din pișcoturi și cremă delicioasă cu mascarpone
Rețete

Rețetă rapidă, gata în 15 minute – Prăjitură din pișcoturi și cremă delicioasă cu mascarpone

Prăjitură cu biscuiți, caramel și cremă de vanilie – Prăjitura “de 3 ori delicioasă”
Fără categorie

Prăjitură cu biscuiți, caramel și cremă de vanilie – Prăjitura “de 3 ori delicioasă”

Plăcintă cu iaurt, gata în doar 30 de minute  – Se prepară din 300g zahăr, 1 kg iaurt, 8 ouă și…
Fără categorie

Plăcintă cu iaurt, gata în doar 30 de minute – Se prepară din 300g zahăr, 1 kg iaurt, 8 ouă și…

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate