Rețetă fără coacere – „Tort Cușma lui Guguță” – Se prepară din 260g pișcoturi, 350g dulceață de vișine, 400g brânză de vaci și…

Ingrediente necesare:

  • 260 g pișcoturi – 30 bucăți
  • 200-250 g dulceață de vișine sau altă dulceață acrișoară
  • 200 ml apă și 70-100 g dulceață de vișine pentru însiropat
  • 15 g ciocolată neagră 50%, pentru decor

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 400 g brânză dulce și moale de vaci sau mascarpone sau cremă de brânză Philadelphia
  • 300 g smântână fermentată 25%
  • 120 g zahăr pudră
  • 20 g zahăr vanilat
  • 120 g unt

Din ingredientele de mai sus obținem un tort de 18*21 cm, 1650g și înalt de 9 cm

Mod de preparare:

Pentru cremă, mixăm untul moale împreună cu zahărul pudră și cel vanilat, timp de câteva minute. Trebuie să obținem o consistență pufoasă și albicioasă.

Separat, mixăm bine smântâna cu brânza dulce de vaci. Dacă aveți brânză mai granulată, o treceți în prealabil printr-o strecurătoare măruntă sau o pasați cu blenderul vertical până devine netedă și păstoasă.

Treptat încorporăm compoziția de smântână și brânză în untul mixat, mixând până la omogenizare după fiecare tranșă. Vom obține o cremă omogenă și pufoasă. În cazul în care crema nu-ți menține bine forma, o dați la frigider ca să se închege puțin.

Amestecăm 200 ml apă cu 70-100 g dulceață după care strecurăm lichidul într-o farfurie.

Pregătim un platou: ungem mijlocul cu puțină cremă (suprafața pe care vom asambla tortul). Trecem pișcoturile prin siropul de vișine, scufundându-le timp de 2 secunde. Scurgem excesul de sirop și așezăm pișcoturile pe stratul de cremă de pe platou. Așezăm pișcoturile în așa fel încât să obținem un „blat” din 2 rânduri a câte 5 bucăți, cu spații libere de aproximativ 2 mm. Umplem spațiile libere cu dulceață.

Acoperim totul cu un strat uniform de cremă, cu ajutorul unui poș.

Continuăm cu straturile, reducând treptat numărul de pișcoturi din fiecare: pentru al doilea strat folosim 8 (2 rânduri a câte 4 pișcoturi), pentru al treilea strat folosim 6, pentru al patrulea folosim 4 și pentru al cincilea strat folosim 2 pișcoturi (2 rânduri a câte 1). Ultimul strat trebuie acoperit doar cu cremă.

La final, acoperim și marginile luni cu crema rămasă și dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru 3-4 ore. Înainte de servire, decorăm cu ciocolată rasă.

Savurați cu poftă! Poftă bună!