Tort de ciocolată și nucă de cocos – Se prepară din 4 ouă, 160g făină, 500 ml frișcă lichidă, 500g mascarpone, 120g zahăr și…

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 4 ouă
  • 120 g zahăr tos
  • 160 g făină
  • 30 g pudră de cacao
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte la temperatura camerei
  • 1 linguriță praf de copt

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 500 ml frișcă lichidă
  • 500 g mascarpone
  • 120-150 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 80 g ciocolată neagră
  • 120 ml frișcă lichidă

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 2-3 linguri gem de caise
  • 20-30 ml apă

Ingrediente necesare pentru decor:

  • 150 ml frișcă lichidă
  • Fulgi de cocos

Mod de preparare:

Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă tare adăugând treptat și zahărul tos. Pe rând, încorporăm și câte un gălbenuș, mixând până la omogenizare după fiecare. În porții mici, cernem și făina direct în bol și amestecăm cu grijă, folosind o spatulă.

Cernem pudra de cacao într-un alt bol. Adăugăm uleiul și mixăm până la omogenizare. Adăugăm laptele și mixăm din nou, până la omogenizare. Adăugăm 2-3 linguri de aluat în amestecul de cacao. Omogenizăm și transferăm totul înapoi în aluat. Omogenizăm.

Transferăm compoziția astfel obținută într-o tavă rotundă de 20 cm, tapetată cu hârtie de copt. Batem de masă ușor, de câteva ori și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 30 de minute aproximativ. După coacere, lăsăm blatul să se răcorească. Răsturnăm blatul, îndepărtăm hârtia de copt și lăsăm să se răcească complet.

Pentru cremă, mixăm frișca împreună cu zahărul pudră. Încorporăm vanilia și mascarpone.

Notă: dacă crema este prea lichidă, adăugăm 10 g de gelatină.

Tăiem blatul rece în 4 felii egale și pregătim siropul. Amestecăm cele două ingrediente și aducem la fierbere.

Asamblare: blat, sirop, cremă, blat. Repetăm până se termină ingredientele. Ultimul strat va fi un blat pe care îl așezăm cu partea însiropată în jos, peste cremă.

Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru 2 ore. Ulterior, scoatem tortul din tavă și turnăm glazura peste el.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu frișca lichidă pe baie de aburi, amestecând până la omogenizare. Acoperim glazura cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească. Pentru decor, acoperim marginile tortului cu frișcă bătută și fulgi de cocos.

Savurați cu poftă! Poftă bună!