Ingrediente necesare pentru foi:

  • 1 lingură făină
  • 125 g zahăr
  • 4 albușuri
  • 120 g nucă măcinată
  • 1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 2 linguri lapte
  • 25 g pudră de cacao
  • 125 g unt
  • Rom sau vanilie

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 3 linguri ulei
  • 100 g ciocolată

Alte ingrediente necesare:

  • Nuci / alune tocate

Mod de preparare:

Pentru foi, mixăm albușurile spumă împreună cu un praf de sare până obținem o bezea tare. Adăugăm treptat și zahărul, mixând în continuare până se topește. La final, încorporăm cu o spatulă și făina și nuca măcinată.

Tapetăm o tavă cu hârtie de copt în care transferăm compoziția. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20-25 de minute sau până blatul se rumenește ușor. Ulterior, tăiem blatul în 3 fâșii egale.

Pentru cremă, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul. Turnăm și laptele, adăugăm și vanilia sau romul, și pudra de cacao. Punem vasul pe baie de aburi și aducem compoziția până la punctul de fierbere. Amestecând continuu, așteptăm să se îngroașe, după care o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească.

Între timp, mixăm spumă untul. În spuma de unt încorporăm treptat crema rece.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu uleiul la bain-marie, amestecând până la omogenizare.

Asamblare:

Peste prima foaie întindem un strat uniform de cremă. Așezăm a doua foaie peste care întindem crema rămasă, peste care așezăm și ultima foaie.

Pe ultima foaie întindem uniform glazura de ciocolată și presărăm nuci / alune tocate.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!