Ingrediente necesare pentru 2 borcane de câte 400 ml:
- Ardei iute (după gust)
- Sare, oregano, busuioc
- 1 kg roșii (cărnoase)
- 7-8 căței usturoi
- 100 ml ulei
- 200 ml vin roșu, sec (opțional)
Mod de preparare:
- Spălăm bine roșiile, le crestăm în formă de cruce la un capăt. Punem apă la fiert într-o oală mare. Când apa dă în clocot, adăugăm roșiile și le opărim timp de 20 de secunde.
- Le scoatem cu o spumieră și le transferăm într-un bol cu apă rece. Le decojim și le lăsăm deoparte.
- Tocăm mărunt oregano și busuioc (sau putem folosi ierburi uscate), curățăm și tocăm mărunt usturoiul.
- Încingem uleiul într-o tigaie adâncă, adăugăm usturoiul și îl călim câteva secunde, pe foc cât se poate de mic. Pentru un gust mai picant, alături de usturoi putem pune și un pic de ardei iute tocat mărunt.
- Adăugăm ierburile aromatice, roșiile tăiate cubulețe (sau felii), vinul și amestecăm. Fierbem pe foc mic aproximativ 30 de minute, începând din momentul în care sosul dă în clocot.
- În timpul fierberii amestecăm ocazional sosul și mai zdrobim bucățile mai mari de roșii. Dacă roșiile nu lasă suficientă zeamă, adăugăm și 100-150 ml de apă.
- Când sosul scade și este aproape gata, punem și sarea și amestecăm. Fierbem sosul pentru încă 2 sau 3 minute.
- Punem borcanele sterilizate pe o tavă metalică și le umplem cu sosul pregătit, după care le închidem ermetic.
- Punem un prosop de bucătărie pe fundul unei cratițe și așezăm borcanele deasupra, adăugăm apă cât să ajungă aproape de capace.
- Punem cratița pe foc și din momentul în care apa dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 20-25 de minute.
- După sterilizare, stingem focul și lăsăm borcanele să se răcească complet, în apa în care au fiert, până a doua zi.
- A doua zi, scoatem borcanele din apă, le ștergem și le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!