Ingrediente necesare:
- 1 kg varză roșie
- 1 kg conopidă
- 1 kg morcov
- 1 L oțet 9%
- 1,2 kg varză albă
- 3,5 kg gogoșari
- 5-6 linguri sare pentru murături (grunjoasă, neiodată)
- 300 g rădăcină de țelină
- 350 ml ulei (opțional)
- 350-400 g zahăr
- Piper măcinat (după gust)
Mod de preparare:
- Desfacem conopida în buchețele, o punem în apă rece și o lăsăm deoparte pentru 30 de minute. O transferăm într-o strecurătoare și o trecem sub jet de apă rece, după care o lăsăm să se scurgă bine.
- Spălăm și gogoșarii, îi lăsăm să se scurgă, îi ștergem și îi tăiem în jumătăți. Îi curățăm de semințe și cotoare, de orice parte stricată. Îi tăiem fideluță.
- Curățăm verzele de primele frunze, le tăiem în două sau în patru și le tocăm cât mai fin.
- Curățăm și spălăm țelina și morcovul, le ștergem și le dăm pe răzătoare mare.
- Punem toate legumele pregătite într-un vas încăpător și le amestecăm bine.
- Punem la fiert oțetul, împreună cu uleiul, sarea și zahărul. Amestecăm și fierbem până se dizolvă sarea și zahărul, după care turnăm lichidul obținut peste legumele din vas.
- Adăugăm și piper măcinat și lăsăm legumele la macerat pentru 24 de ore. În tot acest timp, amestecăm salata de câteva ori. Spre finalul celor 24 de ore, gustăm și potrivim salata de sare, piper sau zahăr, după gust.
- După 24 de ore, transferăm salata cu tot cu zeamă în borcane curate și sterilizate pe care le închidem cu capace sterilizate. Depozităm borcanele în cămara răcoroasă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!